Sådan håndterer du impostor-komplekset

Heldigvis er der en række ting, du kan gøre at lære at tøjle dine impostor-tanker. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du tager de første skridt ud af dine impostor-erfaringer.
Del artikel:

Lider du også af impostor-fænomenet? Undersøgelser viser, at op imod 70% af os på et eller andet tidspunkt oplever impostor-fænomenet i vores liv. Få vores gode råd til, hvordan du tager de første skridt ud af dine impostor-erfaringer.

Måske du føler dig handlingslammet og aner ikke, hvordan du skal komme ud af dine impostor-tanker og følelser? Her er vores opmuntrende svar, at der heldigvis er en række ting, du kan gøre for at lære at tøjle dine impostor-tanker. Du kan sagtens lære at leve med dit impostor-kompleks på en mere hensigtsmæssig måde, hvor det er dig, der bestemmer over dit impostor-kompleks – og ikke omvendt. Det kræver, at du tager det seriøst og afsætter tid til at arbejde med dine tanker om dig selv.

Lær at tøjle dine impostor-tanker

Først og fremmest skal du øve dig i at slippe dit selvfokus. Dit store selvfokus giver nemlig angst. Her kan det hjælpe at flytte dit fokus fra dig selv til sagen, som du arbejder for. Det kan du f.eks. opnå ved at fokusere på at kunne bidrage, ved at fokusere på de positive følelser omkring de værdier, du arbejder for, eller fordi du er passioneret omkring dit arbejde.

Hvad er impostor-fænomenet?

Fænomenet dækker kort sagt over en frygt for at fejle og for at blive opdaget som en bedrager. Er man ramt af impostor-fænomenet, vil man have en oplevelse af indre tvivl, bedrag og usikkerhed, hvor man føler sig uformående i sit arbejdsliv, selvom man har opnået gode resultater, der objektivt kan bevises. Impostor-fænomenet rammer oftest de dygtigste, de mest introverte og de mest begavede personer.

På dansk bliver det også kaldt bedragerfænomenet eller bedragersyndromet. At kalde det et syndrom kan give den misforståelse, at der er tale om en diagnose, hvilket det ikke er.

De tre trin ud af dine impostor-erfaringer: Erkendelse, afklaring og handling

Trin 1: Erkendelse

Allerførst er det vigtigt at forstå, at du ikke er alene. For mange er det en aha-oplevelse at finde ud af, at der faktisk findes et begreb for dine følelser.

Problemet er ikke, at du er en bedrager – problemet er, at du så stærkt har troet, at du var det. Grundlæggende handler det om at få et helt nyt perspektiv i dit liv. Du har måske i mange år gået og troet, at det du følte, var sandheden.

I denne fase er det en god idé at indhente en masse information om begrebet og blive klogere på det, så du bliver bevidst om, at det er et problem og at dine følelser og selvkritiske tanker ikke er hele sandheden.

Trin 2: Afklaring

Når du har erkendt, at du har nogle impostor-erfaringer, er du klar til næste trin: Afklaring. Her bliver du klar over, at impostor-fænomenet er en dårlig ven. Desuden bliver du bevidst om, at disse følelser er en kæmpe hæmsko for dig i dit arbejdsliv og måske resulterer i, at du ikke påtager dig mere ansvar, at du ikke skifter job eller at du ikke sørger for at få en lønforhøjelse – alt sammen ting, som du faktisk gerne vil, men har bildt dig selv ind, at du ikke kan eller ikke fortjener. Her er det vigtigt, at du stopper op og spørger dig selv: Er det virkelig sådan her, jeg vil fortsætte med mit liv og min karriere?

Ender impostor-begrebet med blot at være noget, du har en masse viden om og noget, som du godt ved, at du lider af – men ikke gør noget ved – kan det føles som en ekstra byrde. Så bliver det lidt til, at du får den her impostor galt i halsen, og nu har du bare endnu en etikette på dig selv. Er du inde i denne spiral, så bliver begrebet en hæmsko.
Lise August, autoriseret psykolog & specialist i psykoterapi

Trin 3: Handling

Når du har visualiseret din motivation og afklaret, hvorfor du ikke længere ønsker at være styret af impostor-følelserne, står du stærkere, end hvis du ikke har gjort dig din motivation klart. Og så er næste skridt, at du i en afgrænset periode afprøver en lang række strategier og finder ud af, hvilke, der fungerer godt for dig. Her skal du huske på, at det, der virker for en anden, måske ikke virker for dig, da ingen er ens.

I DM's guide om impostor-fænomenet kan du læse mere om de forskellige strategier til at overvinde dit impostor-kompleks.

Få flere gode råd til, hvordan du overvinder impostor-fænomenet i dit liv

Download vores guide og få:

  • 10 konkrete strategier til at overvinde dit impostor-kompleks.
  • Tips til, hvordan du får et godt arbejdsliv med impostor-fænomenet.
  • Endnu mere viden om fænomenet, herunder de underliggende årsager til dine impostor-erfaringer.

Har du brug for sparring om udfordringer i dit arbejdsliv?

Husk, at du altid kan ringe til DM og få individuel sparring på din konkrete situation og de udfordringer, som du oplever i dit arbejdsliv som følge af impostor-tanker.

Vores konsulenter har mange års erfaring med rådgivning af medlemmer, der lider af impostor-komplekset.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}