Nyt center for bæredygtighed i kulturen bør også have fokus på, hvordan kulturinstitutionerne kan øge publikums klimabevidsthed, lyder det fra flere.
Center for bæredygtighed i kulturen har fået 3 mio. kr. og skal være en del af Kulturens Analyseinstitut. Centret skal indsamle viden og facilitere en dialog i kulturbranchen om bæredygtighedsdagsordenen, skriver Kulturministeriet.
- Det giver så meget mening, at kulturinstitutionerne lærer af hinanden og gør det, der virker bedst, så vi ikke alle opfinder den samme dybe tallerken, siger verdensmålskoordinator Thomas Sture Rasmussen, der arbejder med bæredygtighed på folkebibliotekerne.
- Centret kan samle viden om for eksempel bæredygtig drift og komme med anbefalinger som bygger på evidens, så kulturinstitutionerne handler på viden i stedet for mavefornemmelse, om det er hvilken CO2-måler, der er bedst, klimavenlig transport og belysning, eller hvordan man laver et bæredygtigt møde.
Hvordan når vi publikum?
Men potentialerne for centret rækker langt udover bæredygtig drift, mener Thomas Sture Rasmussen og forperson for Kultur og Medier i DM, Anders Dalsager.
- Vi skal også dele viden og erfaringer om, hvordan man som kulturinstitution kan nå tilskuerne, publikum og de besøgende ved at lave udstillinger, forestillinger, koncerter og arrangementer, der skaber en folkelig forankring om bæredygtighed og forpligter dem til at gå i en mere bæredygtig retning, når de går derfra, siger Thomas Sture Rasmussen.
Anders Dalsager kalder centret et spændende initiativ og mener på samme måde, at det er helt afgørende, at centret har øje for, at kulturen kan meget mere, når det gælder den grønne omstilling, end “sparepære og affaldssortering”.
- Kulturinstitutionerne kan være med til at få publikum til at reflektere over deres egen rolle i den bæredygtige omstilling, stille spørgsmål og skabe bevidsthed. Centret skal have begge dimensioner med i sit arbejde, siger Anders Dalsager. Det kan for eksempel være ved at vejlede og hjælpe kulturinstitutionerne med at søge midler til udstillinger, forestillinger eller arrangementer, der bidrager til fokus på den grønne omstilling.
Selvfølgelig skal vi måle kulturens klimaaftrykVerdensmålskoordinator Thomas Sture Rasmussen
Gør det, der virker
Der er allerede viden at hente om kulturforbrugerne. En ny rapport fra den grønne tænketank CONCITO konkluderer eksempelvis, at fællesskaber er en vej til at folkelig forankring.
- Fællesspisning, med samtaler om den mad vi spiser, rykker mere ved folks adfærd end løftede pegefingre om, hvad vi må eller ikke må spise i forhold til klimaet. Så når vi nu ved, at fællesspisning virker, så kan vi vælge at skalere det op, så det foregår i alle landets 98 kommuner, siger Thomas Sture Rasmussen.
- Kulturinstitutioner som biblioteker, festivaler, museer og teatre er selvfølgelig forskellige, men de har også mange ligheder, og selvfølgelig kan vi lære af hinanden. Hvordan får vi for eksempel alle medarbejdere med på at arbejde bæredygtigt, eller publikum til at tage offentlig transport til store kulturbegivenheder?, siger Thomas Sture Rasmussen, der selv henviser til Museernes Grønne Akademi (der giver redskaber til bæredygtig drift), når han holder oplæg.
- På bibliotekerne har vi for eksempel arbejdet med nye arrangementsformer med fokus på, at borgerne går hjem og handler. Det er vigtigt, at vi bygger videre på det, der allerede er i gang i kulturlivet. Bibliotekerne har blandt andet UGE17, der er borgernes verdensmålsuge med fokus på folkelig forankring, som vi håber, at centret vil bakke op om, og resten af kulturlivet er velkommen til at være med.
Sagt om Center for bæredygtighed i kulturen
"Vi betragter den bæredygtige omstilling som en central del af vores analysearbejde i Kulturens Analyseinstitut og glæder os til at bidrage til koordinering og erfaringsudveksling på tværs af kunst- og kulturlivet om indsatser for bæredygtighed og klima."
Bestyrelsesleder i Kulturens Analyseinstitut filminstruktør Christina Rosendahl
"Den grønne omstilling er en af de største samfundsudfordringer, vi står overfor. Det gælder også i kulturlivet. Jeg er opmærksom på, at kulturinstitutionerne allerede er godt i gang med at se på bæredygtige løsninger, men deres primære opgave er først og fremmest at bidrage til dansk kulturliv. Derfor er det vigtigt for mig, at vi fra politisk hånd understøtter den grønne omstilling."
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt
"Der er stor forskel på for eksempel filmbranchen og museerne, men der kan sagtens være nogle fællesmængder af indsatser, som kan nå begge parter, hvis vidensdelingen sker på den rigtige måde."
Direktør i Kulturens Analyseinstitut, Esben Danielsen, i Kulturmonitor
"Det er godt, at Kulturens Analyseinstitut skal være vært for det nye center, fordi det bidrager til, at den grønne dagsorden får en fælles forankring i kulturlivet."
Leder af organisationen Bæredygtigt Kulturliv, Jacob Teglgaard, i Kulturmonitor