Til indhold

Stress: Arbejdsmiljøet i staten er fortsat under heftigt pres

Stress: Arbejdsmiljøet i staten er fortsat under heftigt pres
0:00 0:00

Næsten halvdelen af DM’s statsansatte medlemmer har oplevet stresssymptomer for nylig. Det skader ikke kun arbejdsmiljøet, men også fastholdelsen i ministerierne, hvor hver fjerde ansatte forlod jobbet sidste år.

Sidste forår afdækkede DM, hvordan arbejdsmiljøet i staten er gennemsyret af stress. Desværre er situationen ikke blevet væsentligt forbedret, viser DM’s nyeste Arbejdsmiljøundersøgelse. Her fremgår det, at 42 pct. af DM’s statsansatte medlemmer har oplevet symptomer, man normalt forbinder med stress inden for den seneste måned.

Samtidig viser tal, som Zetland har fået aktindsigt i, at mere end hver fjerde medarbejder forlod ministeriernes departementer i 2022.

”Spørger du, fordi du ikke gider arbejde i weekenden?”

Da DM sidste år undersøgte arbejdsmiljøet i landets ministerier, var det tydeligt, at mange af de ansatte oplevede et stort pres. Flere medlemmer delte deres oplevelser og fortalte om sms'er, de havde modtaget fra deres chefer i centraladministrationen. En sagde: ”Jeg godkender sagen i aften, så hvis du er på..”. To andre lød: ”Man kunne jo kigge på det på en lørdag…” og ”Spørger du fordi du ikke gider arbejde i weekenden?”

En øjenvidneberetning ude fra en statslig arbejdsplads gik på, at der blev stillet store krav til at være tilgængelig konstant. ”Hvis man går til tiden, så bliver der ofte ringet. Det er heller ikke ualmindeligt at der bliver ringet til omkring kl. 22,” fortalte et medlem.

I DM’s undersøgelse sidste forår sås også store krav til at være tilgængelig konstant i ministerierne. I 2022 svarede 48 pct., at arbejdet tager så meget af deres energi, at det går ud over deres privatliv.

Fokus på det psykiske arbejdsmiljø og uddannelse

Som modsvar på det høje arbejdspres i ministerierne mener DM, at alle ledere skal uddannes i psykisk arbejdsmiljø. Derfor hilser man velkomment, at der i den nye finanslov er afsat midler til at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø.

Nøgletal fra DM's arbejdsmiljøundersøgelse 2023

  • 42 pct. af DM’s statsansatte medlemmer har oplevet symptomer forbundet med stress for nylig. Inkluderer også personer, som arbejder i administration på universiteterne og i offentlige virksomheder.

Statens arbejdsmiljø i 2022

Læs DM’s undersøgelse af statens stressede arbejdsmiljø fra april 2022.

Arbejdsmiljøet i staten er gennemsyret af stress og pres
; ;