Fusion

DM fusionerer med den akademiske fagforening Kommunikation & Sprog. Læs mere

Stort ja til de private overenskomster – forstå konsekvenserne for dig

Del artikel:

Et stort flertal på 79 procent har stemt ja til de nye overenskomster på privatområdet, som bl.a. DM har forhandlet.

I forhandlingerne var DM med til at sikre lønstigninger, pensionsstigninger, fritvalgsordninger og mere ligestilling for barslende forældre. ”En vigtig sejr,” siger Forhandlingschef for privatområdet, Lise Ryberg Hoffmann.

Nogle hektiske måneder for DM’s forhandlere og fagbevægelsen kulminerede fredag d. 14. april 2023 i et stort ja ved medlemsafstemningen om de nye private overenskomster. ”Der har været meget på spil i en periode med historisk inflation, og vi har fået mange vigtige sejre,” forklarer Forhandlingschef for privatområdet, Lise Ryberg Hoffmann.

Er du på privat overenskomst? Dét betyder resultatet for dig

DM har sikret reallønsudviklingen

Reallønnen har været et vigtigt punkt i en periode med meget høj inflation. Heldigvis er vi lykkedes mange steder med nogle gode lønstigninger – det gælder især, når man inkluderer pensionsstigninger og fritvalgsordninger.

DM har sikret arbejdstidsaftaler

Flere steder har arbejdstidsaftalerne været under pres. Mange arbejdsgivere vil gerne have arbejdstidsaftaler uden øvre arbejdstid, og emnet har fyldt meget. Trods dét pres, afværgede vi stigninger i arbejdstiden.

En sejr for ligestillingen

Ved flertallet af vores forhandlinger, har vi fået indført ekstra lønret i forbindelse med udvidelsen af barselsugerne. Nogle steder blev vi mødt med et modkrav om anciennitet som betingelse for at kunne få løn under barsel. Dette ville have stillet nyansatte mænd og kvinder dårligere og have gjort det sværere at skifte job. Dét fik vi heldigvis afværget sammen med de andre fagforeninger.
”Samtidig afværgede vi begrænsninger i retten til at konflikte og afskaffelse af omsorgsdage og seniordage. Oven i dét forhindrede vi, at arbejdsgivere får lettere ved at afskedige syge medarbejdere,” uddyber Lise Ryberg Hoffmann afsluttende.

Hvad er næste skridt?

Med afstemningsresultatet bliver næste skridt for medlemmerne, at nye vilkår implementeres på arbejdspladserne. Din tillidsrepræsentant er ansvarlig for dialogen i det omfang, der måtte være behov.

Fakta om de private overenskomster i 2023

  • Som ansat på privat overenskomst er rammerne for dit arbejdsliv formet af den aftale, som fagforeningerne laver med de private arbejdsgivere.
  • Onsdag d. 12. april 2023 stemte medlemmerne ja til de nye overenskomster på privatområdet
  • Resultatet blev, at 79 procent stemte ja

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}