Lønforhandling for kvinder: 4 gode råd til, hvordan du forbereder dig

© Lasse Martinussen

Del artikel:
Af Ann-Sofie Puggaard Hansen

Er det ved at være tid til den årlige lønforhandling på jobbet? Her kommer vores gode råd til, hvordan du som kvinde forbereder dig bedst muligt inden din kommende lønforhandling.

Mange kvinder frygter lønforhandlingen. For mange skyldes det, at de oplever lønforhandlingen som en diffus opgave. Men ved at investere tid og energi i en grundig forberedelse kan du som kvinde ikke blot styrke din position, men også opleve, at lønforhandlingen bliver en mere positiv og givende oplevelse.

I samarbejde med forfatter og lektor, Solveig Schmidt, har vi skrevet fire gode råd til, hvordan du som kvinde forbereder dig bedst muligt inden din næste lønforhandling. Læs med her:

1. Beslut dig for at gøre det.

For få kvinder beder om en lønforhandling, og det er på tide at ændre den tendens. Se lønforhandlingen som en naturlig del af din ansættelse og som en årlig lejlighed til at sætte ord på den værdi, du skaber for arbejdspladsen. Ifølge Solveig Schmidt er det et faktum, at mænd oftere beder om en lønforhandling end kvinder – og de beder om mere i løn end kvinder. Brug dette som en drivkraft til din næste lønforhandling.

Uviljen om at tale åbent om løn – den skal vi komme af med. Det er kun arbejdsgivere, der har glæde af, at vi ikke har åbne lønstatistikker.
Solveig Schmidt – forfatter, foredragsholder og lektor

2. Forbered dig grundigt.

Start med at tale med dine kollegaer om, hvad de tjener. Find ud af, hvor du ligger på lønskalaen: Tjener du mere, mindre eller det samme som dem? Viden er magt, og jo bedre informeret du er, desto stærkere står du i forhandlingen. Husk, at din chef kender lønnen for dine kollegaer, inklusive alle de ”hemmelige” aftaler som fx ekstra fridage, der ikke er registreret nogle steder. Derfor er det vigtigt, at du kender til dine kollegaers løn; ellers risikerer du, at din chef kan sige: ”Jamen, du er allerede en af de bedst lønnede”, uden du egentlig ved, om det er korrekt.

Er du på en arbejdsplads, hvor I har en tillidsrepræsentant, så tal med vedkommende om, hvordan du bedst forbereder dig til lønforhandlingen. Tillidsrepræsentanter har typisk erfaring med lønforhandlinger og kender virksomhedens lønpolitik og praksis. Derfor kan de give dig en værdifuld indsigt i, hvad der er rimeligt at forvente, og hvad der er realistisk inden for din branche og virksomhed.

Er du medlem af DM, har du også mulighed for at få en lønsparringssamtale. Her vil en af DM’s konsulenter guide dig til, hvilket lønniveau du bør sigte efter, hjælpe dig med at forberede stærke argumenter og lege ’djævlens advokat’, så du står endnu stærkere i forhandlingen.

Du kan også spørge folk i dit netværk eller tidligere studiekammerater i lignende jobs, hvad de tjener for at få en idé om, hvad lønniveauet er hos dem.

Hvad er en god lønstigning?

Billedet af, hvad en god lønstigning er, varierer ofte markant, afhængigt af om du spørger en mand eller kvinde.

Når Solveig Schmidt holder foredrag om lønforhandling for både mænd og kvinder, spørger hun ofte deltagerne, hvad de synes en god lønstigning er.

Her oplever hun ofte, at når en kvinde siger et tal som svar, vil en mand reagere med: "Det er da ikke en god lønstigning". Når mændene så giver deres bud på en god lønstigning, ligger dette tal typisk to eller tre gange højere, hvorefter kvinderne svarer: "Det kan man da ikke!".

3. Find dine stærke argumenter.

Vælg få – men gode – argumenter, så du ikke tonser igennem dine argumenter under lønforhandlingen. Og hold dig til dine valgte argumenter. Det er bedre at have få stærke argumenter end at have en lang liste af både stærke og mindre stærke argumenter. Det, der typisk sker, er nemlig, at I ultimativt vil komme til at diskutere de mindre stærke argumenter, og det svækker din forhandlingsposition. Har man brugt de samme argumenter tre gange, kan man sommetider blive revet med og komme til at bruge nogle nye argumenter blot for at sige noget nyt. Men her skal du slå koldt vand i blodet og holde dig til dine argumenter. Når du vælger dine argumenter, så reflektér over, om du har levet op til det, I tidligere har aftalt. Har du gjort en ekstra indsats på arbejdspladsen?

4. Sæt dig et mål.

Når du går ind i lønforhandlingen, skal du vide, hvilket tal du vil spille ud med. Det værste du kan svare, når din chef spørger, hvad du skal have i lønstigning, er: "Det ved jeg ikke helt, hvad tænker du?". Sæt dig et mål for, hvilken lønstigning du vil bede om. Og kære kvinder: Sørg for, at dette mål er stort nok. Undersøgelser viser, at mænd beder om mere i løn end kvinder. Husk på det. Tjek ind med din tillidsrepræsentant og dine mandlige kollegaer og hør, hvad de beder om i lønstigning. Det vil hjælpe dig med at sikre, at du ikke beder om en for lav lønstigning.

Få endnu flere gode råd til lønforhandlingen i vores guide

Hent DM’s guide om lønforhandling for kvinder. Den indeholder konkrete råd til dig som kvinde, så du står stærkere til din næste lønforhandling.

Hvad tjener andre som dig?

Brug vores lønberegner til at finde ud af, hvor du ligger lønmæssigt i forhold til andre, der laver det samme som dig.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}