Til indhold

Homoseksuelle tjener stadig mindre end heteroseksuelle

Homoseksuelle tjener stadig mindre end heteroseksuelle
0:00 0:00

I sommeren 2022 viste DM, at homoseksuelle mænd tjener mindre end heteroseksuelle mænd, mens homoseksuelle kvinder tjener mere end de heteroseksuelle. Nu viser de nyeste tal, at tendensen stadig er klar.

”Du er en homoseksuel mand, så du skal have mindre i løn.” De ord ville ingen sige, men sådan kunne beskeden i princippet lyde til en dansk ansættelsessamtale. Der er nemlig stor forskel på lønnen blandt homoseksuelle og heteroseksuelle.

I gennemsnit er der knap 87.000 kroners forskel i den årlige indtægt. Det svarer til at de heteroseksuelle mænd får 16 procent mere i løn end deres homoseksuelle modparter. Paradoksalt nok er lønforskellen modsat, når man ser på de homoseksuelle kvinder. De tjener nemlig 9.500 mere end heteroseksuelle, når man tager højde for forskelle i uddannelse og arbejde.

Lønåbenhed er en del af løsningen

”Erfaringsmæssigt ved vi, at arbejdspladser med åbenhed om lønnen er bedre til at sikre ligestilling lønmæssigt,” siger Kim Melander Jensen, Politisk Seniorrådgiver hos DM.

Han henviser til, at EU netop har vedtaget et nyt direktiv om lønåbenhed, som skal implementeres i Danmark inden for et par år. Med direktivet kommer der krav om langt større åbenhed på arbejdspladserne – fx skal virksomheder udarbejde beskrivelse af de objektive kønsneutrale kriterier for lønnen og kunne udlevere statistik for gennemsnitslønninger til medarbejderne. ”Det mener vi grundlæggende er fornuftigt og et vigtigt skridt i at komme forskelsbehandling til livs – uanset om forskelsbehandlingen er på basis af køn eller seksualitet,” tilføjer Kim Melander og afslutter: "Tendensen i disse nye tal er den samme som i vores analyse fra juni 2022, så der er brug for handling."

Løn og homoseksualitet

Dyk ned i tallene om lønforskel mellem homoseksuelle og heteroseksuelle i DM's oprindelige analyse fra juni 2022.

Læs analysen
; ;