Spring menu over

Fem råd: Skab psykologisk tryghed i dit arbejdsliv

DM
Skab psykologisk tryghed i dit arbejdsliv

© Lasse Martinussen

Del artikel:

Psykologisk tryghed vinder frem som værktøj til at skabe medarbejdertrivsel og bedre kvalitet i arbejdet. Men hvad er psykologisk tryghed egentlig? Og hvordan udnytter man det til at forbedre sit arbejdsliv?

”Psykologisk tryghed er troen på, at vi kan tale med hinanden om det, der er svært: Om fejl, tvivl, spørgsmål, uenigheder og idéer uden at frygte, at vi træder andre over tæerne eller taber ansigt,” siger Anne-Mette Wehmüller, Sekretariatschef for Dansk Kunstnerråd og formand for DM Leder.

Hun forklarer, at medarbejdernes psykologiske tryghed er altafgørende for gode resultater. Hvorfor? Fordi fejl så bliver opdaget i tide. Og den frygtløse arbejdsplads er ikke bedre for medarbejderne – den fremmer også innovation, vækst og præstationer, fordi den bedre inkluderer flere perspektiver.

Anne-Mette Wehmüller uddyber: ”Vi ser skræmmende eksempler, hvor psykologisk tryghed ikke har været til stede. Steder hvor medarbejderne ikke tør sige, at noget er ved at gå galt. Det fører til livstruende fejl i sundhedsvæsnet, flyulykker og store skandaler som fx Volkswagens Dieselgate. Alt sammen produkter af en frygtkultur, der koster dyrt.”

Sådan skaber du psykologisk tryghed

  • Vis medarbejderne og kollegaerne, at det er okay og endda forventet, at de italesætter fejl, problemer og udfordringer
  • Inviter til deltagelse – inklusion og tillid fremmer motivation og arbejdets kvalitet
  • Sørg for, der er tid til at lære af fejl og til at forbedre arbejdsprocesser
  • Brug tid på medarbejdertrivsel
  • Det handler ikke om at skabe en fejlkultur, men om at gå væk fra lukkethed om fejl

Debat om psykologisk tryghed

Deltag i DM Leders foredrag og debat om psykologisk tryghed med Christian Ørsted, ledelsesrådgiver og forfatter.

12. januar 2023 15:00 - 17:30, Frederiksberg

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje