Der er kæmpe efterspørgsel på DM’ernes faglighed, og ledigheden blandt akademikere er den laveste i ti år. Men inflationen raser, og mange tænker på, om prisstigningerne får konsekvenser for deres job.
DM hjælper dig til at trives i usikre tider. Og vi hjælper dig til at stå godt, hvis din arbejdsplads bliver kriseramt.
”I usikre tider, er der to ting, du kan gøre for at komme bedst igennem: Håndtere den usikkerhed, vi alle lever med, og så vurdere, hvad du selv kan ændre i dit arbejdsliv for at styrke din position,” siger karrierekonsulent i DM, Cecilie Cohrt.
Fire tips til at holde fast i jobbet
1) Vis dit værd
Den bedste måde at føle dit værd på er at lægge mærke til alt det, du bidrager med. Det kan føles grænseoverskridende, men næste skridt kan være at gøre din leder opmærksom på, at du gør en forskel. Selvom de fleste tænker rundsave på albuerne, når de hører det, så kan man sagtens gøre det på mange forskellige måder.
Og tænk på, at du også styrker din leder i at styrke jeres afdelings position på arbejdspladsen.
2) Vær en positiv medspiller
Hvis I er uheldige og krisen rammer din arbejdsplads, så er der tit brug for nye løsninger som svar. Så brug din faglige viden og din kreativitet til at være en positiv medspiller, der bidrager med løsninger. Det betyder ikke, at du skal være ukritisk, men at I prøver at være fælles om at komme godt igennem.
3) Genvind initiativet og skab handlerum
Mange frygter helt forståeligt, at jobbet kan være i fare, hvis krisen rammer arbejdspladsen. Men tag fat om usikkerheden ved at skabe et handlerum. Styrk dig selv ved at overveje, hvad du gerne vil, hvis du skal ud på jobmarkedet. Vil du gå efter den samme type job igen? Eller er der noget i dit nuværende job, du gerne vil udskifte?
Måske er der noget, du savner eller drømmer om i dit arbejdsliv. Det hjælper alt sammen til at undgå, at du føler dig fastlåst i dit arbejdsliv.
4) Tag en karrieresamtale
For mange kan det være vanskeligt at sætte ord på alle de kvaliteter, der gemmer sig bag ordene på dit CV – især hvis det er lidt tid siden, du sidst har lavet øvelsen. I en karrieresamtale kigger vi på din erfaring og afdækker: Hvor gør du en forskel? Hvilket faglige område interesserer dig? Hvorhenne er der behov for det, netop du kan? Og er der måske noget erfaring, du skal nå at få med i dit nuværende job?
Formålet er, at du bliver opmærksom på den værdifulde erfaring, du har og de muligheder, som det giver dig. Det giver kontrol og tryghed, som du kan bruge til at træffe et meningsfuldt valg om, hvor næste skridt i dit arbejdsliv skal føre hen.
To trivselstips til usikre tider
1) Overvej, hvor meget jobbet betyder for din identitet
For de fleste af os, betyder jobbet meget for identiteten. Har du overvejet, hvor meget det betyder for dig? For at få ro kan det være godt at tænke over, hvordan du ville have det med at være ledig i en periode. Hvad vil du sige til din omverden? Og hvor længe har du det selv godt med at være ledig? På den måde tager du selv stilling til, hvor vigtigt jobbet er for din identitet.
2) Læg et budget
Det lyder enkelt, men den økonomiske uvished er noget, der kan holde alle vågne om natten. Derfor er det godt at overveje: Hvis det værste sker, hvordan står du så? Konkret er det godt at regne på, hvad en dagpengesats betyder for økonomien, og hvor længe du har råd til at gå ledig.
NB! Og husk så, at hvis du i virkeligheden ville have glæde af luftforandring. Eller ligefrem er træt af dit job, så har DM seks gode råd til dig, der overvejer at sige op.
© Lasse Martinussen