AC-forlig på plads i kommunerne

Del artikel:
Af Troels Mørk

For to uger siden blev der indgået et overenskomstresultat for alle kommunalt ansatte. Nu er også AC-forliget på det kommunale område landet. Så nu har vi både den overordnede økonomi på plads og de specifikke resultater for akademikere i kommunerne.

Nu er også AC-forliget på det kommunale område landet. Så nu har vi både den overordnede økonomi på plads og de specifikke resultater for akademikere i kommunerne. Overenskomstperioden er igen tre-årig og forliget skal til urafstemning hos medlemmerne i marts.

Højere løntrin og løft af pensionsprocent

Ud over de generelle lønstigninger, som er aftalt for alle ansatte i kommunerne, lykkedes det i de sidste fire dages forhandlinger med KL at få aftalt mindre forhøjelser af trin 7 og 8 i AC-overenskomsten samt i basislønnen for special- og chefkonsulenter. Trin 7 forhøjes med 1009 kr., trin 8 med 1077 kr., specialkonsulenter med 1.353 kr. og chefkonsulenter med 1.453 kr. (beløbene er i 00-niveau).

Forhøjelserne er årlige, og gælder fra 1. april 2022.

For bachelorer er der aftalt, at sluttrinnet i overenskomsten løftes fra trin 5 til trin 6 1. april 2022.

Pensionsprocenten løftes for alle i overenskomsten fra 18,63 til 18,78 og denne forhøjelse omfattes af frit valg, så det i stedet kan udbetales som løn. Forbedringen på pension gælder fra 1. april 2022.

Ud over de aftalte forbedringer på løn og pension, er der aftalt følgende:

  • Kompetencefond for kommunalt ansatte akademikere, hvor der kan søges midler til individuel kompetenceudvikling. Der kan søges om midler fra fonden første gang fra 1. april 2022
  • De nye 1-årige kandidatuddannelser bliver omfattet af overenskomsten

Og så er der aftalt to projekter:

  • Introforløb for nyuddannede akademikerefor at sikre en bedre start på arbejdslivet
  • Beredte Borgerrådgivere, et kompetenceudviklingsprojekt om retssikkerhed, dialog og mægling

Formand for DM, Camilla Gregersen, er samlet set glad for resultatet for akademikerne i kommunerne.

"Omstændighederne taget i betragtning er jeg glad for, at vi fik sikret løn- og pensionsudvikling til de kommunalt ansatte. Det mest spændende ved overenskomsten er i min optik, at vi nu også får en kompetencefond på det kommunale område lig med den, som statsansatte også har. Det er vigtigt, at de ansatte i kommunerne kan få vedligeholdt og udviklet deres viden”, siger hun.

Det samlede forlig i kommunerne

Læs om det samlede forlig på det kommunale område som bl.a. indeholder den generelle lønramme, medarbejderindflydelse på den grønne omstilling og en fælles uddannelse af ledere, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i psykisk arbejdsmiljø.

Status og udvikling på OK21

Se status på OK21.

Læs de samlede forligstekster på det kommunale område.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}