Tillykke med den nye regering

Statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til at præsentere den nye regering. Foto: Claus Bjørn Larsen / Ritzau Scanpix
Del artikel:
Af Troels Mørk

DM siger tillykke til og med den nye regering og sender en venlig reminder om, hvad der er lovet under valgkampen. I dette åbne brev til de nye ministre fortæller DM, hvordan vi gerne bidrager til en positiv udvikling og en grøn omstilling af Danmark.

Kære regering

Efter godt 20 dages forhandlinger er I nu blevet enige med jeres støttepartier om et stykke papir med titlen ’En retfærdig retning for Danmark’, som er fundamentet for jeres regering og de ministre, der blev præsenteret i dag.

I DM er vi glade for papiret. Men vi holder også øje med, om I leverer på de områder, I lovede under valgkampen, og som er vigtige for et godt arbejdsmiljø og ordentlige løn- og ansættelsesforhold på det danske arbejdsmarked.

Kære Ane Halsboe-Jørgensen, ny uddannelses- og forskningsminister

Vi glæder os til samarbejdet om vores forskning og forskere, der er på højeste internationale niveau. Det skal de blive ved med at være. Derfor skal vi investere i forskning og sikre ordentlige forhold i forskningsmiljøet.

Den tidligere VLAK-regerings loft på 1 procent af BNP til offentlig forskning skal hæves. Vi mener, at 1,5 procent af BNP skal investeres i den offentlige forskning.

Vi er glade for, at I vil fjerne de årlige besparelser på uddannelse. Dermed kan vi nu endelig komme ud af det uddannelsespolitiske dødvande, som har haft store konsekvenser i form af afskedigelsesrunder og dårligere kvalitet.

Vi er også glade for, at I vil fjerne uddannelsesloftet.

Vi glæder os til i fællesskab at udvikle uddannelses- og forskningsområdet, så vi får rettet op på det efterslæb, de forrige års nedskæringer har medført.

Kære Dan Jørgensen, ny klima-, energi og forsyningsminister

Ekstreme vejrfænomener og manglende håndtering af klimaforandringerne er i dag de største trusler mod verden. For verdens mange klimaforskere kommer det ikke som den store nyhed. Den største overraskelse er nok, hvor vanskeligt det fortsat er at få klodens politikere til at skride til handling. Også i Danmark.

Vi vil have politikerne til at lytte til klimaforskerne. Den grønne omstilling skal højt på dagsorden, så vi får et Folketing, der er klar til at levere grønne handlinger.

Derfor har DM valgt at give klimaforskerne en platform og sætte deres viden i spil. Som en fagforening for akademikere har dygtige klimaforskere og eksperter blandt vores medlemmer. Vi sætter dem i spil, og det håber vi også, at du vil gøre.

Vi ser frem til at mødes med dig.

Kære Peter Hummelgaard, ny beskæftigelsesminister

Dårligt psykisk arbejdsmiljø fører ofte til sygefravær, nedsat produktivitet og lavere kvalitet. Det har konsekvenser for den enkelte, for arbejdspladser og for samfundet.

Derfor arbejder vi i DM for, at indsatser, der styrker det psykiske arbejdsmiljø, skal prioriteres højere. Grundlaget for vores arbejde er, at forskningsbaseret viden om arbejdsmiljø skal danne grobund for de politiske løsningsforslag og indretningen af akademikeres arbejdspladser.

Før valget blev der indgået en bred politisk arbejdsmiljøaftale, som indeholder en række elementer, som vil kunne give det psykiske arbejdsmiljø et løft på arbejdspladserne.

Der mangler dog et helt centralt element i aftalen, nemlig særlig beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter, der ikke er omfattet af en overenskomst. Det vil vi opfordre dig til at arbejde for.

I forhold til at kunne trække sig tilbage fra arbejdslivet, mener vi, at der er behov for reelle og holdbare løsninger, der kan sikre mulighed for tidligere tilbagetrækning, hvis man har nedsat arbejdsevne.

Der er gode takter i seniorpension, men der mangler forbedring af førtidspension og fleksjob samt større satsninger på arbejdsmiljø, forebyggelse og sporskifte.

Der er behov for løsninger, som hjælper alle der har behov, uanset om man er ramt på krop eller psyke og uanset fag eller branche.

Alle skal have ret til folkepension. Den skal være indrettet, så alle trygt kan se frem mod afslutningen af arbejdslivet.

Kære Mogens Jensen, ny minister for blandt andet ligestilling

DM arbejder for ligestilling og ligeløn på arbejdsmarkedet, for mangfoldighed og for modarbejdelse af alle former for diskrimination og sexisme.

I den kommende valgperiode skal der tages solide skridt, hvis der skal skabes reel ligestilling på arbejdsmarkedet. Vi ønsker.

  • Mere ligelig fordeling af forældreorloven gennem øremærket barsel til partneren til den gravide.
  • Ligeløn for mænd og kvinder. Lønforskellen skal mindskes på tværs af køn, og virksomheder skal forpligtes til at offentliggøre kønsopdelte lønstatistikker. 
  • Lige muligheder i forhold til karriere, så flere kvinder opnår ledelsespositioner. Virksomheder bør gøre kønsfordeling som en del af sin ledelsesstrategi med det formål at få lange bedre kønsfordeling i ledelse og på topposter.

Vi ser frem til at mødes med dig og diskutere muligheder og udfordringer inden for ligestilling. Der er nok at tage fat på.

Kære Joy Mogensen, ny kultur- og kirkeminister

Kultur er desværre fraværende i det forståelsespapir, de fire partier fremlagde sent tirsdag aften.

Det er ærgerligt, for kultur nærer kreativitet og inspiration. Det giver os en fælles forståelse og referenceramme og giver os udsyn og udfordrer status quo. Det skaber udvikling i det enkelte menneske og i samfundet.

I valgkampen kom der heldigvis flertal i Folketinget for at droppe besparelserne på kulturområdet, og det flertal består efter valget.

Vi vil holde det nye Folketing op på, at besparelserne skal droppes og ser frem til at mødes med dig.

 

Venlig hilsen

Dansk Magisterforening

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}