Se listen: Sådan slipper du arbejdet i juleferien

Del artikel:
Af Troels Mørk

Du får en mere afslappende juleferie, hvis du inden ferien får et overblik over de opgaver, der venter efter ferien. Det er et af de råd, DM giver dig, så du får ladet batterierne bedst op i juleferien. Læs alle fem råd herunder.

Mange har intentionen om at holde fri fra arbejdet, når julehygge og gløgg overtager fra arbejdsopgaver og hverdagsrutiner.

Men vi oplever desværre ofte, at højtuddannede kan have svært ved at lægge arbejdet fra sig, når en længere ferie venter forude.

Karrierekonsulent i DM, Finn Dahlslund, giver dig fem råd, så du bruger din ferie på faktisk at holde fri og kommer tilbage efter nytår med fornyet energi.

Læs fem råd og vend tilbage på jobbet med fornyet energi

 

Forbered din ferie

 • Brug tid på at forbered din ferie. Hvis det kan lade sig gøre, så undgå at tage nye opgaver ind de sidste dage inden ferien. Det er en god idé at få ryddet op på dit fysiske skrivebord og i indbakken.

  Det giver ro og skaber overblik, når du er tilbage på jobbet.

  Vær også tydelig både overfor kolleger og eksterne samarbejdspartnere, hvornår du går på ferie, og at du ikke er tilgængelig under ferien. Skriv i dit autosvar, hvornår du ikke er tilgængelig, og at du ikke åbner indbakken i ferien.

 

Læg en plan for de første dage efter ferien

 • Brug tid på at skrive ned, hvad du skal lave, når du kommer tilbage fra ferien. Mange bliver stressede under ferien, fordi de tænker på alle de opgaver, der venter efter ferien. Har du dannet dig et overblik inden ferien, kan det give dig ro til at holde fri.

  Sæt tid af den første arbejdsdag til at komme op i omdrejninger igen og tjekke mails.

 

Fjern apps og mails fra telefonen

 • Er din private telefon også din arbejdstelefon, kan du afinstallere apps og mails, du bruger i arbejdsmæssigt regi midlertidigt, så du undgår at blive mindet om jobbet under ferien.

  Har du en arbejdsmobil, anbefaler vi, at du lader den blive på dit arbejde, mens du julehygger.

 

Skal du arbejde, så begræns det

 • Hvis du har en ordning, hvor du skal være tilgængelig eller har en rådighedsvagt eller lignende, så vær klar på, hvordan og på hvilke tidspunkter, du er tilgængelig.

  Det handler om at forventningsafstemme overfor relevante kolleger eller samarbejdspartnere, at du kun er tilgængelig fx i et bestemt tidsrum.

 

Vend godt tilbage

 • Ligesom op til feriens start er det også vigtigt, at du mentalt lader op til arbejdsstart i de sidste dage i ferien.

  Vi anbefaler ikke, at du fx tjekker indbakken inden første arbejdsdag. Men hvis det giver dig en ro og et overblik, kan du gøre det. Du skal dog ikke begynde at svare folk. 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}