Når du taler om din løn, fremmer du ligestillingen

Åbenhed omkring løn fremmer muligheden for at få skabt ligeløn.
Del artikel:
Af Kristoffer Klit Langgaard

Når du taler åbent om din løn med dine kolleger på arbejdspladsen, kan det ikke blot føre til en federe løncheck – det kan også bidrage til at fremme ligestillingen. Hvordan hænger det sammen, og hvordan begynder man at tale åbent om sin løn, tænker du måske? Vi har spurgt en af DM's konsulenter.

8. marts og Kvindernes Internationale Kampdag sætter hvert år fokus på kvinders rettigheder og ligestilling. Og når det gælder løn, er der fortsat brug for at kæmpe for ligestilling i Danmark.

En ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening (Kønsbestemte lønforskelle på det private arbejdsmarked 2019) viser, at privatansatte mandlige akademikere i gennemsnit tjener 4.809 kroner mere end deres kvindelige kolleger. Det svarer til, at kvindelige akademikere i gennemsnit tjener cirka 90 procent af, hvad mandlige akademikere tjener. En del af lønforskellen på i alt 9,5 procent kan forklares med anciennitet, uddannelse og branche. Men 5,7 procent af den samlede lønforskel kan ikke forklares af de forskelle. Og løngabet har i en årrække været konstant. Derfor arbejder vi i Dansk Magisterforening målrettet for at nedbringe uligeløn på det private arbejdsmarked. 

Lønåbenhed skaber lønstigning

En af de væsentligste årsager til, at det er svært at gøre op med den ulige løn, er, at mange virksomheder fortsat ikke har indført lønåbenhed på arbejdspladsen. Mangel på kendskab til kollegernes løn kan vise sig at være en stor ulempe for dig, hvis du mener, du har gjort dig fortjent til en højere løn – især hvis du er kvinde:

Mange arbejdsgivere har en interesse i at sørge for, at medarbejderne ikke deler deres lønsedler med hinanden. Mangel på gennemsigtighed mellem lønniveauer kan nemlig udnyttes af arbejdsgiveren som forhandlingsgreb under jobsamtaler og forhandlinger om lønforhøjelse til at gøre arbejdskraften så billig som muligt. Når du ikke ved, hvad dine kolleger tjener, så har du ikke noget grundlag for at sammenligne dig med andre. Det giver arbejdsgiveren mulighed for at lægge et beløb på bordet, der kan være svært at finde argumenter imod, siger forhandlingskonsulent i Dansk Magisterforening, Berit Krøyer Rasmussen.

Det er ikke så nemt at kæmpe for lønåbenhed på arbejdspladsen, hvis du kæmper alene mod ledelsen. Derfor er det en god idé, at du i fællesskab med dine kolleger taler åbent og ærligt om, hvad I hver især får udbetalt:

Det kan skabe gennemsigtighed på tværs af køn, stillingstitler, anciennitet og lønniveauer – og ikke mindst give dig en fordel ved forhandlingsbordet som medarbejder, fordi du får belæg for at sætte spørgsmålstegn ved arbejdsgivers tilbud. Du kan groft sagt stille spørgsmålet: ”Hvorfor får jeg ikke lige så meget, som min mandlige kollega, for det samme arbejde?”, siger Berit Krøyer Rasmussen.

Bryd tabuet og brug din tillidsrepræsentant

Det er dog lettere sagt end gjort at skabe lønåbenhed på arbejdspladsen, fordi løn for mange er et privat anliggende – det er ligefrem et tabu at snakke om løn på mange arbejdspladser. Så hvordan får du andre til at tale om noget så privat? Tillidsrepræsentanten og arbejdsgiveren har centrale roller:

For det første gælder det om at dele problematikken om lønforskel med de andre. Hvis der er bred enighed om, at lønforholdene kan forbedres, kan idéen om lønåbenhed komme på banen. Foreslå, at man individuelt indmelder sit lønbeløb til arbejdspladsens tillidsrepræsentant. Hvis flere end blot nogle få henvender sig til tillidsrepræsentanten, kan man enten opfordre arbejdsgiver til at indføre lønåbenhed for alle medarbejdere – ved at understrege, at en anseelig gruppe af medarbejdere er villige til at tale om det – eller, hvis det afvises af ledelsen, starte en lønklub kun for dem, som var villige til at tale åbent om lønnen. Én gruppes lønninger fortæller ikke hele historien, men kan give den enkelte medarbejder et nogenlunde overblik over lønniveauer, der kan bruges aktivt i forhandlinger for at sikre ligeløn, forklarer Berit Krøyer Rasmussen.

Så husk at råbe op, hvis lønforholdene på din arbejdsplads ikke stemmer overens. Skab en dialogramme med din tillidsrepræsentant og tal om, hvorvidt der er rimlighed i lønudviklingen blandt de ansatte. Husk, at lønåbenhed også er at tale om lønåbenhed.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}