Spring menu over

Derfor skal du søge job i det offentlige, hvis du er humanist

Humanist
Del artikel:
Af Sofie Helqvist

Hvis du er humanist, skal du endelig ikke tøve med at søge job i det offentlige, selvom der ikke decideret bliver søgt efter en humanist i jobopslagene. Det offentlige efterspørger nemlig netop dine kompetencer, viser ny analyse fra DM.

Der kan herske en fordom om, at det offentlige – staten, kommunerne og regionerne – primært er på jagt efter folk med en samfundsvidenskabelig uddannelse, når de skal ansætte nye talenter.

Men en ny analyse fra DM, der tager udgangspunkt i knap 50.000 jobannoncer inden for ”offentlig administration” fra jobindex.dk, skyder denne fordom ned. Analysen viser nemlig, at de kompetencer der mest gennemgående bliver efterspurgt i jobopslagene er: selvstændighed, analyseevner, formidlingsevner, evner for strategi og evner for at løse komplekse problemstillinger. Altså kompetencer man typisk også vil have med et humanistisk uddannelsesbevis i hånden.

Samtidig viser analysen, at det kun var i 10 procent af jobopslagene, at der blev søgt specifikt efter en kandidat med en samfundsvidenskabelig baggrund.

Innovative humanister med en dobbeltfaglighed

Der er 30.000 akademikere med en humanistbaggrund ansat i det offentlige, og at humanister er attraktive for det offentlige, bekræfter konsulent i DM Cecilie Cohrt, der rådgiver medlemmer om arbejdsliv og karriere.

”Mange humanister er ansat i det offentlige, fordi de både har en specialviden fra deres fag og gode formidlingsevner. Altså en form for dobbeltfaglighed. Og fordi det offentlige er en sektor med stor skriftlighed, er det en fordel, at man kan bruge den dobbeltfaglighed til at formidle kompleks viden”, siger Cecilie Cohrt.

Desuden påpeger Cecilie Cohrt, at humanister tit er gode til at tænke innovativt, fordi mange humanistiske studier er så brede, at man bliver nødt til at lære at navigere i lidt flyvske rammer. Og det er værdifuldt på en arbejdsplads.

”Som humanist kan du bidrage med at tænke ud af boksen, og humanister er tit rigtig gode til at oversætte meget specialiseret viden, så den bliver til målrettet kommunikation til for eksempel borgere i en kommune", siger Cecilie Cohrt.

Nyuddannede har tit brugbar erfaring

Selvom du er nyuddannet, behøver det slet ikke at betyde, at du ikke har brugbar erfaring til cv’et.

”Der er utrolig mange studerende, der laver frivilligt arbejde ved siden af deres studie. Og det kan sagtens være det, der kan hjælpe dig ind på arbejdsmarkedet”, siger Cecilie Cohrt, og uddyber, at hvis du eksempelvis har lavet frivillig lektiehjælp, så kan du have erfaring, der kan gøre gavn i en børne- og ungeforvaltning. Eller hvis du har været foreningsaktiv, kan du have værdifuld viden for en kultur- og fritidsforvaltning.

Skal vi hjælpe dig?

Du er altid velkommen til at tage fat i os, hvis du skal bruge gode råd eller vejledning til at søge job. 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje