Gravid og fyret – DM skaffede medlem 300.000 kr.

Del artikel:
Af Sofie Helqvist

Må din arbejdsgiver fyre dig, hvis du er gravid? Et medlem blev positivt overrasket, da det viste sig, at hun som gravid var blevet uretmæssigt fyret og derfor endte med at få stor kompensation med DM’s hjælp.

Det skulle vise sig at blive en vigtig opringning, da et medlem kontaktede DM, efter at hun var blevet fyret. Hun ville egentlig bare have ændret sine oplysninger om ansættelsessted, men da hun fortalte, at hun var gravid, spidsede konsulent i DM Mette Askov ører.

Det kan nemlig være en overtrædelse af ligebehandlingsloven at fyre en gravid medarbejder.

Medlemmet, der var ansat i en mellemstor virksomhed på Fyn, blev fyret på grund af besparelser. Og det kan ifølge Mette Askov godt være en gyldig grund, men hvis den ansatte er gravid, er der nogle særlige krav til bevis, der skal opfyldes. Fx at afskedigelsen ikke er sket på grund af graviditeten.

”Derfor undersøger vi altid disse sager, for at se, om der er noget at komme efter”, fortæller Mette Askov.

Inden fyringen sad medlemmet i et mindre team med fire andre personer. Men ifølge hendes kontrakt var hun ikke kun ansat i det lille team, men derimod i hele virksomheden. Derfor kunne virksomheden have valgt at reducere i teamet og så flyttet medlemmet et andet sted hen i virksomheden.

Dermed kunne DM slå fast, at arbejdsgiver ikke havde løftet bevisbyrden i opsigelsen, og med den konklusion endte DM med at forhandle 300.000 kr. hjem til medlemmet. Et beløb der omtrent svarer til det, medlemmet ville have tjent på ni måneder.

”Vores medlem var vældig tilfreds bagefter. Men også lidt rystet over, hvor nemt hun kunne være gået glip af de penge. Det var jo egentlig bare et standard opkald til os, der endte med at give hende 300.000 kr. i hånden”, fortæller Mette Askov og råder samtidig andre i samme situation til at overveje, om de muligvis er blevet uretmæssigt fyret og derfor burde være berettigede til en kompensation.

”Få det lige tjekket. Det er spild af energi at gå rundt og tvivle”, siger Mette Askov.

Brug for råd fra DM?

Husk at du altid kan tage fat i os, hvis du har spørgsmål til afskedigelse.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}