To RUC-forskere modtager DM’s forskningspriser og kollegial hæder

Fysiker Kristine Niss, professor MSO på RUC, og forskningsleder Lasse Horne Kjældgaard, professor på RUC, er dette års modtagere af Dansk Magisterforenings Forskningspriser. Foto: William Leerbeck Meyer.
Del artikel:
Af Holger Anderson

En fysiker og en forskningsleder i dansk litteratur fra RUC bliver i dag hædret, når de vinder DM’s forskningspriser 2018.

Hvert år uddeler Dansk Magisterforening to forskningspriser på hver 50.000 kroner som en anerkendelse af en fremragende forskningsindsats inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora. I år er det 12. gang, priserne uddeles.

”Med DM’s forskningspriser hylder vi forskningen og forskernes vigtige drivkraft i den samfundsmæssige ideudvikling. Jeg er stolt af, at vi for 12. år i træk med forskningspriserne sætter fokus på mangfoldigheden blandt forskerne og deres store engagement i at søge svar og skabe debat om nye ideer, der er videnskabeligt funderede”, siger Camilla Gregersen, Dansk Magisterforenings formand.

Der er en særlig hæder forbundet med priserne i forskningsverdenen, fordi de uddeles på baggrund af indstillinger fra forskerkollegaer.

"Jeg er utrolig glad for, at vi nu kan præsentere de to vindere, Kristine Niss og Lasse Horne Kjældgaard, som begge modtager den hæder, at deres kolleger finder deres indsats ekstraordinær. Det er unikt og flot at blive indstillet af sine forskerkolleger for fremragende forskning", siger Camilla Gregersen.

DM’s to forskningspriser går i 2018 til fysiker Kristine Niss, professor MSO på RUC, og forskningsleder Lasse Horne Kjældgaard, professor på RUC.

Vinderne er valgt af en af DM uafhængig priskomité og vil blive præsenteret til DM’s fire nytårskure i København, Odense, Aarhus og Aalborg i januar.

Kristine Niss, fysiker og professor MSO på RUC

Kristine Niss, der er fysiker og professor MSO (med særlige opgaver) på RUC tildeles DM’s Forskningspris 2018 for hendes forskning i seje væsker, og hvordan de kan forandre sig ved forskellige tryk og temperaturer.

Forståelsen af, hvordan seje væsker og glasser opfører sig under tryk og over tid, har en stor betydning for blandt andet vores forståelse af biologiske processer. Hvis vi kan forstå glasovergangen, vil det få vidtrækkende konsekvenser.

Kristine Niss besidder desuden en unik kombination af dyb indsigt i væskers fysik og fremragende kommunikationsevner, og er således en værdig modtager af DM’s Forskningspris 2018.

Lasse Horne Kjældgaard, forskningsleder og professor i dansk litteratur på RUC

Dr. phil. og ph.d. Lasse Horne Kjældgaard, der er forskningsleder samt professor i dansk litteratur ved Roskilde Universitet, tildeles DM’s Forskningspris 2018 for sit banebrydende forskningsarbejde i dansk litteratur- og kulturhistorie.

Han har ydet en pionerindsats indenfor forskningen i velfærdsstat og litteratur, et helt nyt forskningsfelt. På den måde har han sat fokus på et centralt tema i forholdet mellem kultur og samfund, nemlig meningen med velfærdsstaten.

Læs mere i Magisterbladet om de to forskere og baggrunden for, hvorfor lige præcis de har vundet priserne.

Kristine Niss

Lasse Horne Kjældgaard

Den uafhængige priskomité

Det har været muligt at indstille til DM’s Forskningspriser frem til søndag d. 11. november 2018.
De to prisvindere er udvalgt af en uafhængig priskomité, som består af Peter Harder, professor, Københavns Universitet (formand), Katja Sønder Tuxen, programmedarbejder, Danmarks Radio, Anne Knudsen, tidligere chefredaktør, Weekendavisen, Anja Cetti Andersen, lektor, Dark Cosmology Centre, Købehavns Universitet og Susanne Ørum Foss, ledelseskonsulent, Metropol.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}