Fædre vil holde mere barsel men oplever barrierer

Del artikel:

Næsten alle fædre oplever barrierer for at kunne holde barsel, viser ny undersøgelse. En mere ligelig fordeling af barsel er afgørende for at nedbringe kønsuligheder på arbejdsmarkedet, siger DM-formand.

Mange fædre gerne vil tage mere barsel, men næsten alle støder desværre på barrierer. Det viser netop offentliggjort analyse, som LO, FTF, Djøf, IDA og Dansk Magisterforening står bag.

Analysen viser, at mange fædre (42 procent) gerne ville tage mere barsel, end de gjorde. Næsten alle adspurgte fædre (92 procent) oplever barrerier for, at de kan komme til at holde barsel. Godt halvdelen af fædrene peger på  økonomi som barriere, men også manglende opbakning fra arbejdsgiver spærrer vejen for fædres adgang til orlov. 

”Vi ønsker at nedbringe uligheden mellem kønnene på arbejdsmarkedet – og her spiller en mere ligelig fordeling af barsel en helt afgørende rolle. Vi ser i dag, at der på mange arbejdspladser er en indgroet kultur og gammeldags forventning om, det er mor, der tager størstedelen af barslen – og det skader mændenes muligheder for at komme på banen”, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

Manglende opbakning
Analysen viser, at hver tredje mand ikke får opbakning fra arbejdsgiver til at tage barsel. 

”Det er et meget højt tal, som understreger, hvor central en rolle arbejdsgiverne spiller i arbejdet med at rette op på den ulige fordeling af barsel”, siger Camilla Gregersen, der samtidig understreger, at kulturændringer hos arbejdsgiver og blandt mor og far, når barslen skal fordeles, ikke kan stå alene. 

”En mere ligelig fordeling af barslen må nødvendigvis gå via bedre orlovsrettigheder for fædre. Det kan ske gennem øremærkning af uger i lovgivningen og bedre vilkår via overenskomstforhandlinger”, siger hun.

Læs analysen, der er udarbejdet af Epinion blandt mere end 2000 forældre i beskæftigelse med minimum et hjemmeboende barn under fem år: Undersøgelse om balance & barsel

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}