Fire gode råd til de svære spørgsmål til jobsamtalen

© Lasse Martinussen

Del artikel:

Vi har samlet nogle af de svære spørgsmål, som ofte optræder til jobsamtalen – samt gode råd til, hvordan du kan svare på dem.

Hvorfor har du et hul i cv’et?

Spørgsmålet behøver ikke at være farligt. Tidens turbulente arbejdsmarked betyder, at det ikke er usædvanligt at have perioder uden arbejde. Det ved arbejdsgiverne også godt.

Der kan være mange helt legitime grunde til en ledighedsperiode. Og i langt de fleste tilfælde er den reelle forklaring simpelthen den bedste forklaring. Det, der er vigtigt, er, at du træner ret præcist, hvordan du vil svare, hvis der bliver spurgt ind til en ledighedsperiode.

Hvorfor vil du forlade dit nuværende arbejde?

Træn dit ærlige svar. Det kan fx være, at du har siddet med de samme opgaver i en årrække og har lyst til at prøve noget nyt. Eller at du faktisk også er rigtigt glad for opgaver og kolleger, men gerne vil bruge mindre tid på at pendle.

Hvorfor blev du fyret?

Ligesom med hullet i cv’et er det vigtigt at huske på, at der hos arbejdsgiver typisk er en god forståelse for, at fyringer er relativt normale. Måske er man blevet fyret som en del af en større fyringsrunde. Det er typisk en af de lettere situationer at forklare til jobsamtalen. Det kan dog også være fordi, at man ikke var det rigtige match til stillingen eller arbejdspladsen.

Her står du oftest bedst ved simpelthen at træne den sande version. Hvis det fx var et job med forventning om meget kontakt med krævende borgere, og du ikke trives i den rolle, så fortæl dét til jobsamtalen.

Desto flere gange, du træner dine svar på de trælse spørgsmål, desto mindre dramatisk oplever du dem typisk. Træn det gerne både med dig selv og med en ven.

Gravid eller planer om snart at blive det?

Der er ingen grund til, at arbejdsgiver ved en jobsamtale spørger, om du er gravid eller planlægger at blive det. Dine svar må alligevel ikke tillægges betydning, når de vælger den person, de vil ansætte. Hvis du alligevel bliver stillet et spørgsmål i den retning, så er det bedste, du kan gøre, faktisk at oplyse, at dig og din partner ikke har aktuelle planer om det.

Og husk, at man først er forpligtiget til at informere sin arbejdsgiver om graviditet 3 måneder før den fastsatte terminsdato.

Generelt er du altid velkommen til at forberede en liste med præcis de spørgsmål, som giver dig sommerfugle i maven ifm. en jobsamtale og så ringe til DM´s karriererådgivning og få sparring på, hvordan du håndterer situationen. Ring også til DM, hvis du oplever forskelsbehandling under jobsamtalen.

Kilde: Finn Dahlslund, karriererådgiver i DM

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}