Dansk Magisterforening

20 gange flere jobannoncer: "Det Vilde Vesten"

Der er brug fra folk fra en række forskellige faglige baggrunde til at arbejde specialiseret med ESG, siger eksperter. © Foto: Jacky Chiu, Unsplash.

Af Maja Kornelia Andersen Flodquist
Del artikel:

Et nyt direktiv fra EU tvinger virksomheder til at rapportere på bæredygtighed. Nu jagter de såkaldte ESG-specialister.

Vilde stauder i bedene foran virksomheders indgange. Diversitet blandt medarbejderne. Udfasning af engangsbestik til kaffen og kagen.

Tre eksempler på bæredygtighedsindsatser, som mange virksomheder fremover skal kunne dokumentere, når EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Responsibility Directive (CSRD) træder i kraft fra næste år.

Det har fået danske arbejdsgivere op ad stolen. De jagter nu i stor stil medarbejdere, der forstår at håndtere og rapportere på de såkaldte ESG -faktorer.

ESG står for Environmental, Social og Governance og er et begreb, der bruges, når virksomheder skal måle på det, der går udover den økonomiske bundlinje.

Siden starten af 2020 er antallet af jobannoncer med ordet ESG tyvedoblet – fra 27 jobannoncer i første kvartal af 2020 til foreløbigt 567 opslag i 2024. Det er blandt andet virksomheder som Deloitte, Danfoss og ATP, der er på jagt efter de nye specialister.

”Jeg talte så sent som i går med en virksomhed, som sagde, at de er holdt op med at give deres ansatte titler med 'ESG', fordi de ved, at mange er ude efter dem,” fortæller Thomas Skov-Hansen fra Dansk Industri, hvor han dog selv stadig har titel af ’teamleder for ESG og bæredygtighed’.

Ifølge Thomas Skov-Hansen er det hverken nemt for virksomhederne at finde eller fastholde de professionelle, som kan bidrage til at løse opgaven med de nye krav om dokumentation.

Derfor er der da også blomstret op med nye kurser og efteruddannelse i netop ESG, fortæller professor Andreas Rasche, der forsker i blandt andet ESG ved Copenhagen Business School.

Markedet er faktisk det vilde vesten, fordi det stort set er ureguleret

Professor Andreas Rasche, CBS

"Markedet er faktisk det vilde vesten, fordi det stort set er ureguleret. Men det afhænger også meget af, hvad man leder efter. Nogle basale CSRD-onlinekurser kan være okay for nogle,” siger han.

"Men gode kursustilbud for ledere er virkelig svære at finde, fordi de kræver erfarne instruktører og også gode deltagere, som kan drive samtalen i klasseværelset fremad.”

Hvad betyder ESG og CSR?

  • ESG er en forkortelse for Environmental, Social og Governance.
  • Begrebet bruges ofte, når virksomheder skal måle eller rapportere om ikke-finansielle forhold.
  • CSRD er en forkortelse for EU’s Corporate Social Responsibility Directive.
  • Direktivet forpligter virksomheder til blandt andet at dokumentere ESG. Tanken er, at det skal give virksomheder incitament til at være med.
  • Kravet omfatter de helt store børsnoterede virksomheder fra regnskabsåret 2024. I 2026 omfatter det også mellemstore virksomheder af interesse for offentligheden.

Danske virksomheder skal indstille sig på store forandringer

De nye regler kommer i første omgang til at omfatte de cirka 2300 største danske virksomheder. Og de kan forvente en samlet regning for at implementere reglerne på omtrent 10,7 milliarder kroner i første omgang, har Erhvervsstyrelsen vurderet. På lang sigt kan udgifterne ligge på 7,5 milliarder kroner om året.

”De høje, løbende omkostninger skyldes bl.a., at virksomhederne løbende skal indhente oplysninger fra egne systemer, datterselskaber og værdikæden samt håndtere og bearbejde disse oplysninger,” lyder det i Erhvervsstyrelsens beregninger.

For at håndtere de nye krav har virksomhederne altså behov for specialister, der kan håndtere CSR-tilgang i alt fra ledelse og jura til økonomi og salg, vurderer Jacob Dahl Rendtorff, som er professor i ledelsesfilosofi på Roskilde Universitet, hvor han forsker i CSR.

Det er altså ikke nok med et hurtigt kursus i ESG og CSR.

"Hvis jeg var chef, ville jeg se grundigere på, hvem jeg ansætter og ikke kun på, hvem der har fået et ekstrakursus. Jeg ville ansætte nogle strategisk tænkende mennesker, da det handler om grundtænkningen af virksomheden," siger han.

}