Spring menu over

– afklaring af forhandlingsretten og udlevering af nødvendige oplysninger

I forbindelse med lønforhandlinger ved nyansættelser, hersker der nogle gange tvivl om, hvad der gælder, når det handler om tillidsrepræsentantens forhandlingsret i forhold til det frie organisationsvalg, og hvilke oplysninger arbejdsgiver må videregive til TR i forbindelse med lønforhandlinger ved nyansættelse.

Det er vigtigt at huske, at nyansatte ikke selv kan vælge, hvem der skal forhandle deres løn. Det er til enhver tid den tillidsrepræsentant som er valgt til at repræsentere den nyansattes fagforeningsområde eller uddannelsesområde, som skal forhandle lønnen.

Hvis der er en tillidsrepræsentant, som repræsenterer DM'erne på arbejdspladsen, og den nyansatte er medlem af DM, er det således DM-tillidsrepræsentanten, som forhandler. Også hvis den nyansatte ikke er organiseret, men i kraft af den uddannelsesmæssige baggrund hører under DM’s forhandlingsområde. Hvis den nyansatte - i kraft af det frie organisationsvalg på AC-området - har valgt at være medlem af fx IDA, er det den tillidsrepræsentant, der repræsenterer IDA, eller IDA’s sekretariat, som forhandler løn for den nyansatte.

Se liste over repræsentation i forhold til uddannelse (uddannelsesbilaget) og læs mere om det frie organisationsvalg

Eftersom HR ikke må spørge ind til fagforeningsforhold, vil HR typisk tage udgangspunkt i listen over, hvilke uddannelser, der hører til hvilket fagforeningsområde (uddannelsesbilaget). Derfor bliver det ofte din opgave som tillidsrepræsentant at klarlægge, om du nu også har forhandlingsretten. Det gør du ved at spørge ind til vedkommendes uddannelsesmæssige baggrund (som typisk fremgår af CV’et) og herefter til medlemskab af faglig organisation.

Vidste du ...?

Du har forhandlingsretten hvis:

Den nyansatte er medlem af DM

Den nyansatte ikke er medlem af en forhandlingsberettiget organisation, men har en uddannelsesmæssig baggrund, som hører under DM. Bemærk at medlemskab af Det Faglige Hus, Krifa eller lignende svarer til at den nye kollega ikke er organiseret.

 

Du har ikke forhandlingsretten hvis:

Den nyansatte har en uddannelsesmæssig baggrund, som hører under en anden forhandlingsberettiget organisation.

Den nyansatte har en uddannelse som hører under DM’s forhandlingsret, men har valgt at være medlem af en anden forhandlingsberettiget organisation i henhold til frit valgs-aftalen.

Hvis det viser sig, at den nyansatte er medlem af en anden forhandlingsberettiget organisation, skal du bede vedkommende om at informere HR om det, så det sikres, at HR fremadrettet henvender sig til rette TR/organisation.

Der er i øvrigt intet til hinder for, at HR registrerer, at medarbejderen repræsenteres af en anden faglig organisation, hvis medarbejderen selv orienterer om det, og der indhentes samtykke til at oplysningen registreres. Faktisk er der pligt til det i henhold til punkt 3 i Aftale om det frie organisationsvalg.

Hvis du som tillidsrepræsentant repræsenterer flere grupper af AC-medarbejdere eller alle AC-ansatte på arbejdspladsen gør de samme principper sig gældende med hensyn til forhandlingsretten.

Udlevering af oplysninger til TR

For at være bedst muligt klædt på til at lønforhandle for en kommende kollega, er det nødvendigt med en række oplysninger om kandidaten og om stillingen. Du bør som tillidsrepræsentant have adgang til alle relevante oplysninger.

Datatilsynets har præciseret at:

”En arbejdsgiver vil i flere tilfælde have mulighed for at videregive oplysninger om ansatte til tillidsrepræsentanten med det formål, at tillidsrepræsentanten kan udføre sine opgaver, herunder opgaver der følger af overenskomst. I forbindelse med ansættelse af nye medarbejdere kan en arbejdsgiver videregive oplysninger om de nyansattes navn, kontaktoplysninger, kvalifikationer, løn- og anciennitetsindplacering og ansøgning og CV mv., til en tillidsrepræsentant, hvis videregivelsen er nødvendig for, at tillidsrepræsentanten kan udføre sit hverv, herunder påse at de ansættelsesretlige regler overholdes”.

Der bør således ikke herske tvivl om, at HR har hjemmel til at udlevere oplysninger om den nyansatte til dig, når du som tillidsrepræsentant skal forhandle løn i forbindelse med ansættelse.

Læs mere i ’Vejledning om databeskyttelse i ansættelsesforhold’ (datatilsynet.dk)

Vejledning om databeskyttelse i ansættelsesforhold (datatilsynet.dk)

5 gode råd til forhandlinger ved nyansættelser

  1. Sørg for at have en fast aftale med ledelsen for proceduren for lønforhandlinger ved nyansættelser
  2. Undersøg om du har forhandlingsretten
  3. Sørg for at have oplysninger om kandidaten og stillingen (stillingsopslag og CV)
  4. Vær bekendt med lønstatistik og lønpolitik
  5. Afstem forventninger og aftal mandat.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje