Man kan vælge at konvertere sin seniorbonus til seniordage eller til et ekstraordinært pensionsbidrag. Fristen for at varsle konverteringen er for 2025 udskudt til 1. december 2024.
I OK24 blev det aftalt at ændre rammerne for seniordage og seniorbonus i kommunerne, og den nye rammeaftale er nu underskrevet.
Fra 1. januar 2025 ændres udgangspunktet fra en ret til seniordage til en ret til seniorbonus med mulighed for at vælge frihed eller pension istedet.
Man har som akademiker ansat i en kommune ret til seniorbonus svarende til
• 0,94% af sin sædvanlige løn i det kalenderår, man fylder 60 år
• 1,41% af sin sædvanlige løn i det kalenderår, man fylder 61 år
• 1,88% af sin sædvanlige løn fra det kalenderår, man fylder 62 år.
Man kan vælge at konvertere seniorbonussen til seniordage med ret til fravær med sædvanlig løn eller at få seniorbonussen indbetalt som et løbende ekstraordinært pensionsbidrag. I praksis har man derfor stadig mulighed for at holde seniordage i samme omfang som tidligere, men fremover kræver det et aktivt tilvalg af seniordage frem for seniorbonus.
Hvis man vil konvertere seniorbonus til seniordage eller pension det efterfølgende år, skal man give besked til sin arbejdsgiver inden den 1. oktober. Men da den nye rammeaftale om seniorordninger først er blevet indgået i starten af oktober 2024, er det for 2025 aftalt at udskyde fristen for at varsle arbejdsgiverne til den 1. december 2024, hvis man vil konvertere seniorbonus til seniordage.
Hvis man vil konvertere hele eller dele af seniorbonussen til seniordage, vil værdien af én seniordag udgøre 0,47 procent af den sædvanlige løn.
Ioana Christiana by Unsplash