Spring menu over

TRIO’en på Greve Bibliotek søgte hjælp til at genskabe tilliden

Del artikel:
Af Anna Dalsgaard

Besparelser skabte misstemning og snak i krogene på Greve Bibliotek. Derfor søgte TRIO’en om bistand hos SPARK, hvor TRIO’er og MED-udvalg gratis kan hente støtte og sparring om det psykiske arbejdsmiljø.

Snak i krogene er ikke fedt, når man er et team, som helst skal kunne glæde sig over hinandens fremgang.

Det mener arbejdsmiljørepræsentant Ulrik Stets Hilden, som er børnebibliotekar på Greve Bibliotek, som har cirka 30 medarbejdere.

”Som mange andre steder, har vi haft lidt økonomisk smalhals, og det gav noget brok i krogene. Fx, hvorfor skal mit hjertebarn spares væk, når andre projekter ikke skal spares væk? Det er det klassiske ”når krybben er tom, bides hestene-tema”, fortæller Ulrik Stets Hilden, som blev arbejdsmiljørepræsentant i efteråret 2022, hvor han afløste en kollega, som havde haft hvervet i mange år. Dermed var han helt ny på posten, da TRIO’en blev enig om at handle på misstemningen.

”Vi talte om, hvordan vi kunne genskabe tilliden til hinanden. Ikke fordi det var kritisk-kritisk, men det er bedre at finde redskaber, mens man kan tale sammen”, siger han.

Det var udgangspunktet for, at TRIO’en sendte en ansøgning til SPARK

SPARK

SPARK står for Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne. Som en del af OK15, blev overenskomstparterne enige om et særligt fokus på det psykiske arbejdsmiljø i kommunerne, og i 2016 startede partsprojekt SPARK, som arbejder målrettet med forløb i MED og TRIO, som får redskaber til at arbejde med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på deres arbejdspladser. SPARK vil gerne høre fra flere vidensarbejdspladser.

Læs mere om SPARK
Abonner på nyhedsbrevet Viden på tværs

Hvordan kommer man igennem besparelser?

Ulrik Stets-Hilden fortæller, at SPARK-konsulenten var rigtig god til at få dem til at tale om, hvad det var, de bøvlede med og til at komme frem til, hvordan de kunne arbejde med det.

”Hun gav os nogle redskaber”, siger han, og fortæller, at midt i snakken om at genrejse tilliden i organisationen, kom der nye besparelser på bordet.

Derfor har de holdt medarbejdermøde om, hvordan man kan være i en kommune, hvor det pludselig ikke er så trygt mere, og her kom der nogle overraskende synspunkter frem.

”Flere medarbejdere gav udtryk for, at de ikke har lyst til at vide, hvad der sker med spareplaner, før de er konkrete, og trusler om besparelser er ikke konkret nok. Ingen i TRIO’en havde tænkt, at nogen havde det sådan”, siger han.

”Andre vil vide det hele, så fremover kommer vi nok til at indsætte en disclaimer, når vi indkalder til fællesmøder, så kollegerne kan vælge, om de vil deltage”, siger Ulrik Stets-Hilden.

Tillidsprojektet har også resulteret i, at medarbejderne har lavet nogle fælles arrangementer, fx øl på et musiksted i nærheden, en gåtur til stranden og minigolf.

TRIO’en er blevet klogere

Ulrik Stets-Hilden mener, det er for tidligt at sige, hvad de har fået ud af det, for projektet er ikke slut. Men han understreger, at en af de større ting, der er kommet ud af samarbejdet med SPARK er

bevidstheden om, at det at være fælles også handler om forskellige ønsker og behov.

”Vi har i det hele taget internt i TRIO’en fået en fælles terminologi og en fælles forståelse”, siger han.

”Vi har lavet nogle øvelser, som vi har planlagt sammen med SPARK-konsulenten, og de har åbnet øjnene op for hinanden. Vi ved endnu ikke, om øvelserne har samme effekt på personalegruppen, da vi ikke har præsenteret dem for dem endnu”, siger Ulrik Stets-Hilden.

”Men jeg synes, de har givet os i TRIO’en en fælles opfattelse af og tilgang til kolleger, som vi ikke ville have fået ellers. Og for mig, der er ny i TRIO, betyder det el del, for nu kender jeg de to andre bedre, som har været med længe”, siger han o understreger, at han forestiller sig, at de bliver ved med at få noget ud af det.

Det passer fint overens med SPARKs målsætning om specifikt at understøtte de samarbejdende fora i kommunerne, særligt MED og TRIO, så de får redskaber til selv at varetage arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø.

Ulrik mener, at det mest bemærkelsesværdige med SPARK-konsulentens tilgang var, at hun gav indtryk af, at hun var klar til at arbejde med hvad som helst.

”Hun prøvede ikke at iværksætte alt muligt, og derfor er det nok brugbart for alle. Jeg kan ikke forstille mig, at det det er spild af tid”, siger arbejdsmiljøkonsulenten.

 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje