En ny fælleserklæring for kommunerne løber til 31. august. Nye aftaler skal være frivillige og følges af lokalaftaler. Som tillidsrepræsentant kan du sikre, at de vigtigste ting kommer med i aftalen. Se tjeklisten.
KL og Forhandlingsfællesskabet er blevet enige om en ny fælleserklæring for kommunerne, som løber til og med 31. august. Det er den aftale, som gør det muligt for kommunerne under corona-krisen at flytte medarbejdere til nye opgaver og nye arbejdssteder, og derfor kaldes det også udlånsaftaler.
Kommunerne har fået 14 dage til at tilpasse sig den nye erklæring, og derfor kan medarbejdere i kommunerne stadig udlånes efter den gamle aftale til og med 14. juni.
Den gamle aftale udløber 31. maj, og herefter træder den nye i kraft med nogle afgørende forskelle. Nu skal alle aftaler være frivillige og følges af lokalaftaler, og derfor er der nogle forhandlingspunkter, du skal være særligt opmærksom, når du forhandler:
- Aftalerne skal være frivillige. Medarbejderne kan sige nej, hvis vilkårene ikke er attraktive.
- Aftalerne skal være midlertidige.
- Arbejde på skæve tidspunkter bør honoreres.
- Hvis udlånte medarbejdere får længere transporttid til en midlertidig arbejdsplads kan den ekstra transporttid være arbejdstid.
- Der skal aftales en løsning på, hvordan medarbejdernes sædvanlige opgaver bliver løst, mens de udfører andre opgaver, så den enkelte udlånte medarbejder ikke kommer tilbage til en kæmpe bunke og selv har ansvaret for at afvikle bunken, når udlånet slutter.
Kontakt DM hvis der er problemer
Hvis du som tillidsrepræsentant oplever, at der er problemer med at indgå lokalaftaler, skal du kontakte DM.
Læs den nye fælleserklæring
Læs mere om arbejdsmiljø og genåbning