Som TR skal du søge indflydelse på genåbningen og arbejde for, at der skabes klare retningslinjer for, hvordan og hvornår, I skal møde fysisk på arbejde igen, og at der indgås midlertidige lokalaftaler, fx hvis I bliver pålagt at arbejde på skæve tider.
Store dele af forskningen er allerede genåbnet, og nu er der sat gang i en fuld genåbning af offentlig forskning, der kræver fysisk tilstedeværelse. Det gælder som udgangspunkt alle forskere, mens uddannelsesinstitutionerne vurderer det konkrete behov for fremmøde under iagttagelse af de sundhedsfaglige anbefalinger.
Det sker efter at regeringen og Folketingets partier med den seneste genåbningsplan, fase 2, har aftalt, at alle offentligt ansatte i Jylland og på Fyn kan komme fysisk på arbejde igen, og det gælder også universiteterne.
På Sjælland kan forskere møde ind, hvis fysisk tilstedeværelse er nødvendig. Vurderingen, af om det er nødvendigt at være fysisk tilstede sker lokalt. Alle steder er det stadig en forudsætning, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer overholdes.
Den nye generelle genåbningsplan for fase 2 understreger, at de medarbejdere, som indtil nu har kunnet passe deres arbejde hjemmefra som hovedregel skal blive ved med det. Derfor bør det som udgangspunkt være frivilligt, om den enkelte ønsker at komme tilbage på arbejdspladsen eller fortsætte med at arbejde hjemme.
For dem, som ønsker eller er nødsaget til at komme tilbage, kan du som tillidsrepræsentant være med til at drøfte i hvilken rækkefølge, det bør ske hos jer, og hvilke løsninger, der passer bedst til jeres institut. På nogle arbejdspladser har man fx aftalt, at medarbejderne kan skiftes til at møde på arbejde forskellige dage i ugen, eller at medarbejder og leder løbende aftaler det, så man kan tage hensyn til individuelle behov.
Vær særligt opmærksom på skæve arbejdstider
I de nye retningslinjer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet understeges det, at en ansvarlig genåbning af de videregående uddannelsesinstitutioner indebærer, at institutionernes ledelser, ansatte og studerende tager fælles ansvar for, at genåbningen sker på en måde, hvor der tages videst muligt hensyn til at begrænse smittespredningen.
Ifølge retningslinjerne betyder det blandt andet, at ”omfanget af samtidig tilstedeværende personer på institutionerne skal begrænses, f.eks. ved at reducere holdstørrelser, begrænse brugen af læsepladser på campus og fordele aktivitet over døgnet, hvilket også kan modvirke myldretidstrafik”.
I implementeringen af retningslinjerne skal der tages hensyn til sektorspecifikke og institutionelle forskelle og behov, ligesom implementeringen skal ske på en måde, hvor der samtidig bliver taget hensyn til at skabe gode rammer for lærings- og arbejdsmiljøet.
Retningslinjerne kan dermed komme til at betyde, at forskere og undervisere i en periodenmå se sig nødsaget til at arbejde på skæve tider.
DM anbefaler derfor, at I på arbejdspladserne drøfter, om I har behov for at arbejde forskudt hos jer, eller om det kan løses på andre måder. Hvis det er nødvendigt, anbefaler vi, at aftaler om arbejde på skæve tidspunkter skal være frivillige og aftales for en tidsbegrænset periode.
Den gennemsnitlige arbejdstid er fastsat til 37 timer om ugen ifølge AC-overenskomsten, og hvis intet andet er aftalt, forudsætter overenskomsterne, at arbejdstiden som udgangspunkt ligger inden for normal kontortid, det vil sige indenfor tidsrummet kl. 6-18 på hverdage.
Hvis I skulle blive pålagt fx at undervise om aftenen og/eller i weekenden, kan det imidlertid blive aktuelt at vurdere, om der skal indgås en lokal arbejdstidsaftale, herunder aftale om honorering af det arbejde, der ligger udenfor almindelig kontortid. Om der skal indgås aftale om honorering afhænger blandt andet af varigheden.
Læs mere om placering af arbejdstiden for offentligt ansatte akademikere
Sæbe, sprit og afstand er stadig lige vigtigt
Retningslinjerne påpeger, at en væsentlig forudsætning for en genåbning af arbejdspladserne er, at de indrettes, så risikoen for smittespredning minimeres. Derfor er første skridt at indrette arbejdspladserne forsvarligt, for først herefter kan der arbejdes med en tilbagevending til arbejdspladsen for alle eller dele af de ansatte.
Med genåbningen af arbejdspladserne bliver håndteringen af smitterisikoen således igen et fælles anliggende, og derfor er det vigtigt at søge indflydelse på planerne for genåbningen af din arbejdsplads.
Det er centralt, at du bliver inddraget, da du som tillidsvalgt skal være med til at sikre, hvordan genåbningen kan tage højde for de - ofte vidt forskellige - situationer, dine kolleger står i. Nogle kan være mere bekymrede end andre for at komme på arbejde og være sammen med mange mennesker igen. Du kan derfor være med til at sikre, at der bliver taget individuelle hensyn til dem, der fx selv er i risikogruppen, har nære pårørende, der er det, eller kolleger, der har andre særlige familiemæssige situationer.
Læs mere i artiklen Din rolle i genåbningen af arbejdspladsen
DM opfordrer tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter til, at:
Søge mest mulig lokal dialog om forhold og vilkår. Der findes ingen one-size-fits-all-løsninger
Søge indflydelse på genåbningen, fx via det lokale samarbejde (SU/MED). Du kender dine kolleger og deres behov, og derfor kan du være med til at sikre en smidig genåbning.
Indgå lokalaftaler om arbejdstid, som skal være midlertidige og så vidt muligt frivillige.
Sikre at alt arbejde kan udføres fagligt og sundhedsmæssigt forsvarligt.
Bruge hinanden som tillidsvalgte i Facebookgruppen for tillidsvalgte og ikke mindst bruge de tilbud om virtuel sparring, som DM stiller til rådighed.
Kontakte de regionale netværk og fx søge sparring med en lokal vinkel.
Tilmeld dig dit netværk
Kom til onlinemøder om genåbning
DM afholder i løbet af de kommende uger onlinemøder for alle tillidsvalgte om genåbningen af de offentlige arbejdspladser, hvor det er muligt at drøfte fx mulige samarbejdsaftaler, samt hvad der har fungeret godt ved hjemmearbejdet under hjemsendelsen og derfor er værd at tage med videre.
Hold øje med DM’s kalender og Facebookgruppen for tillidsvalgte
Læs retningslinjer for en ansvarlig genåbning af de videregående uddannelsesinstitutioner i fase to fra Uddannelses- og Forskningsministeriet (pdf)
Læs den politiske aftale: Aftale om yderligere genåbning i fase 2 (pdf)