Spring menu over

Arbejdsliv under covid-19: Sammen hver for sig med TR som bindeled

Del artikel:
Af Søren Bjerregaard Kjær

Uvished om opgaver, økonomi og hvad der i det hele taget sker efter krisen, kan skabe bekymring og frygt blandt kollegerne. Her er nogle råd til, hvordan du inddrager, samler og kommunikerer i denne ekstraordinære situation.

I DM oplever vi i langt de fleste tilfælde, at der på arbejdspladserne er et fælles samfundssind i forhold til de udfordringer, der i øjeblikket rammer arbejdspladserne. Det er vores indtryk, at både arbejdsgivere og medarbejdere strækker sig, for at få enderne til at mødes, men der er behov for, at der lokalt skabes klare rammer og retningslinjer, og måske endda indgås lokalaftaler om vilkårene for de ansatte.

De fleste spørgsmål vi får fra medlemmer, handler om:

  • Arbejdsgivere, der kræver at ansatte går ned i løn
  • Omfordeling af arbejdsopgaver, dvs. medlemmer, der bliver bedt om at lave noget helt andet, end de er ansat til (og måske også uddannet til)
  • Usikkerhed i forhold til arbejdspladsens økonomi – og risikoen for afskedigelser
  • Udmeldinger fra arbejdsgivere om, at medarbejderne skal afspadsere eller holde ferie i perioden.
  • Arbejdsgivere der forventer samme produktivitet fra medarbejdere, der er nødsaget til at arbejde hjemmefra (og måske også drive hjemmeskole samtidig).

Du kan finde svar på en lang række spørgsmål i DM’s Q&A

Spørgsmålene fra medlemmerne siger lidt om, hvad dine kolleger bekymrer sig om – uanset, om du har hørt dem sige noget om det eller ej. For spørgsmålene handler om nogle af de helt fundamentale aspekter, ved det at gå på arbejde:

  • Har jeg et job?
  • Får jeg (det samme i) løn?
  • Kan jeg holde ferie (til sommer fx)?
  • Skal jeg lave det samme? Hvordan skal jeg løse mine opgaver med samme produktivitet, som jeg plejer?

Dertil kommer bekymringer for ældre og udsatte pårørendes helbred, bekymring for egen eller ægtefælles jobsituation mv. Bekymringer, som ikke går væk, når vi arbejder.

Skab rum og lyt – også til dem du normalt ikke hører fra

Din viden om stemningen blandt kollegerne er vigtig, og i denne situation måske vigtigere end nogensinde. Fællesskabet er udfordret, men vi kan finde det frem igen i nye former.

I det virtuelle møde kan vi genfinde det fællesskab, som vi måske troede, var mistet, og du kan som tillidsvalgt være med til at sikre, at kollegerne fortsat oplever et kollegaskab og stadig hjælper hinanden – både med arbejdsopgaverne og med spørgsmål og svar om arbejdsvilkår.

I det virtuelle møde kan vi genfinde det fællesskab, som vi måske troede, var mistet

Vi opfordrer til, at du indkalder til virtuelle møder med kollegerne.

Vær et samlingspunkt i en svær tid

Overvej, om det hos jer giver mest mening med et samlet, virtuelt klubmøde, enkeltsamtaler eller afdelingsvise møder. Forbered dig på, at du nok skal være endnu mere opsøgende end du plejer, måske særligt i forhold til dem du sjældent hører fra, og i forhold til kolleger eller afdelinger, der er særligt udsat. Du har mulighed for at være et vigtigt samlingspunkt i en svær tid.

Vi ser nu, at der på mange arbejdspladser sker en omfordeling af opgaver og flytning af arbejdssted. Derfor er det også vigtigt at inddrage kollegerne i det, I drøfter i SU/MED eller lignende og få input til  ønsker til dagsordenen. Der skal mange steder laves lokalaftaler i forhold til opgaverotationer, afspadsering og andet, og det er afgørende for trivslen, at kollegerne har oplevelsen af at blive hørt.

Når du har samlet viden blandt kollegerne, er det vigtigt, at du bringer den til torvs i de fora, hvor du samarbejder med ledelsen. Den nuværende situation kalder for det meste ikke på hårde forhandlinger, men på konstruktive (og pragmatiske) løsninger på særlige udfordringer.

Perioden med hjemsendelser og skolelukninger er blevet forlænget, og vi kender ikke sluttidspunkt eller konsekvenserne endnu. Den generelt høje usikkerhed kalder på klar og tydelig kommunikation på arbejdspladsen om de beslutninger, der bliver truffet. Du kan være med til at sikre kommunikationen, uanset om du er enig i beslutningerne eller ej.

Giv tid og plads

Du har måske allerede oplevet, at kollegerne reagerer meget forskelligt på forandringerne og uanset rektion, er det vigtigt, at du arbejder for, at det er legitimt at dele sine bekymringer.

Derfor er vores budskab, at du (og ikke mindst ledelsen) lytter til dem, der bekymrer sig. Det er ofte kolleger, der brænder for deres job, som bekymrer sig, hvis de fx kan se, at organisationens reaktion på nedlukningen forringer kvaliteten af opgaveløsningen. De kan have en særlig viden, og fortjener, at deres bekymringer bliver taget alvorligt.

Du kan hjælpe med til at sikre, at der bliver taget stilling til, om der skal reageres på deres bekymringer, og at de får et ordentligt svar.

Understøt sammenholdet

Det er ekstra vigtigt i denne situation at understøtte sammenholdet på arbejdspladsen. Sæt fx fokus på spørgsmålet: ’Hvordan er vi gode kolleger for hinanden?’ I kan drøfte det på et fælles (online)-møde, og kollegerne kan drøfte det parvis. Mange har gode erfaringer med et dagligt, virtuelt check-in, hvor alle får mulighed med ét ord at sige, hvordan de har det i dag og eventuelt hvilke opgaver, de skal løse. Det giver næring til fællesskabet.

Sæt desuden fokus på arbejdsfællesskabet, og at alle må strække sig, for at lette arbejdspladsens vej gennem krisen. Din rolle kan være at fremhæve de gode eksempler fra jeres arbejdsplads, hvor alle har strukket sig lidt længere end normalt, for at få enderne til at mødes.   

Søg sparring

Du skal lægge øre til mange bekymringer i denne tid, og  der skal træffes en masse beslutninger på din arbejdsplads, som du bliver involveret i. Derfor kan det være en god ide, at du søger input og sparring på de mange udfordringer, du skal håndtere. Du kan altid få råd og vejledning på dm.dk, hvor vi opdaterer vejledningerne i takt med de nye udmeldinger, og du er altid velkommen til at ringe til konsulenterne  i DM, både om ansættelsesmæssige regler og aftaler, og om hvordan du understøtter et godt arbejdsmiljø i denne tid.

Vi opfordrer også til, at tillidsvalgte bruger hinanden. Søg hen i netværkene for tillidsvalgte eller benyt muligheden for virtuelle sparringsmøder, hvor I kan udveksle erfaringer.

Læs mere om netværk for tillidsvalgte
Meld dig ind i Facebookgruppen for tillidsvalgte

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje