Jeg har mange gange haft lyst til at ringe til ansøgere med gode råd til jobsøgning, fordi jeg oplever, de spænder ben for sig selv, siger vicebibliotekschef på Stadsbiblioteket i Lyngby Signe Amalie Svenningsen.
Før du søger
Skal man ringe på stillingen?
- Det er ikke udslagsgivende eller en særlig fordel, om du ringer på stillingen eller ej. Jeg har aldrig ansat én på den baggrund.
Men meget vigtigt er det til gengæld, at du kun ringer, hvis du har et relevant spørgsmål, ellers har det den modsatte effekt, siger Signe Amalie Svenningsen.
- Når vi får 350 ansøgere til en stilling, er det voldsomt, hvis alle ringer. Og jeg oplever ofte irrelevante spørgsmål, folk, der forsøger at invitere sig selv på kaffe eller vil gennemgå deres cv, siger Signe Amalie Svenningsen, der har oplevet, at det med at ringe, før man søger et job, er blevet intensiveret det sidste år.
Hvad er irrelevante spørgsmål for eksempel?
- Det er spørgsmål, som man kan få svar på i jobopslaget, som: »kan jeg risikere at skulle arbejde på en filial?« eller »hvor tit har man weekendvagt?« Det giver et negativt indtryk. Så overvej, hvad du signalerer med dit spørgsmål, og ring ikke i et andet tidsrum end det, der står i opslaget, og så skal du være tålmodig. En dag ringede den samme person 13 gange på 45 min, fordi jeg ikke kunne ringe tilbage.
Hvad er så relevante spørgsmål?
- Som arbejdsplads kan vi godt lide at tale om, hvad vi har i gang, og hvor vi gerne vil hen. Et relevant spørgsmål er derfor at undersøge, om man passer ind. Vi er for eksempel et bibliotek, hvor litteratur fylder rigtig meget, og vi er selvfølgelig optaget af, at nye medarbejdere kan byde ind i vores mission og mål. Gode spørgsmål kan være:
»Jeg har den her baggrund, er det overhovedet relevant, jeg søger stillingen?«
»I søger fire børnebibliotekarer, hvad er baggrunden for det?«
»Jeg brænder meget for det eller det, er der mulighed for at præge stillingen i den retning?«
Hvordan skiller man sig ud fra bunken?
- Jeg starter altid med at læse ansøgerens cv for at tjekke, om de formelle kvalifikationer er i orden, såsom relevant uddannelse eller erfaring. Hvis de helt overordnede krav til jobbet er i orden, så læser jeg ansøgningen. Det kan også være, man ikke har den relevante uddannelse, men har meget relevant erfaring, og det ene kan godt opveje det andet, for eksempel en pædagoguddannet, der har arbejdet på skolens PLC og har stor erfaring med at formidle til børn.
Cv’et skal være let aflæseligt og overskueligt. Skriv kun det, der er relevant for jobbet, og ikke tiden tilbage som flaskedreng og bogopsætter.
- Vi ender typisk med 15 stykker, som både har skrevet en god ansøgning og har et relevant cv, og derfra skal vi ned på 4-5, som vi tager til samtale. Her er det kemien og x-faktor, der afgør det sidste. Det kan handle om, hvilken type man er, og hvordan man passer ind i den gruppe, der allerede er på arbejdspladsen. Men det er ikke helt til at sige på forhånd, hvad der i sidste ende gør, at man får tilbudt jobbet, og det er derfor, jeg synes, det er så vigtigt, at folk ikke spænder ben for sig selv i den første del, som handler om en god ansøgning og et velskrevet cv.
Ansøgningen
Lav den ikke så neutral, at den kan passe til hvor som helst. Skriv dig ind i arbejdsplads, så vi føler, du har forstået det sted, du søger job hos. Gør den fremadrettet med alt det, du gerne vil, og ikke bagudrettet med alt det, du har gjort (det viser dit cv). Tag stilling til, hvorfor du vil arbejde netop her, og beskriv, hvorfor du er kvalificeret. Vis gennem din tekst, hvem du er, og hvad du brænder for.
Og læs korrektur på både cv og ansøgning. Hvis jeg starter med at læse, at ansøgningen for eksempel er stilet til en anden arbejdsplads, så er det lidt op ad bakke derfra.
Billede er valgfrit og ikke udslagsgivende.
Samtalen
Din ansøgning skal passe til den, du er. Det er lige godt, om du er energisk og udadvendt eller rolig og indadvendt. Det billede, man danner sig ud fra din ansøgning, skal bare passe til dig, så arbejdsgiveren ikke skal starte med at vende det hele rundt i hovedet.
Vær ærlig, og vær dig selv, for det er ude af dine hænder, hvad vi præcis søger, og hvad der mangler i personalegruppen.
Hav øjenkontakt, vær rolig, og kom gerne med flere ting end det, der står i ansøgningen. Vær nysgerrig, og stil gerne selv spørgsmål.
Efter
- Jeg er altid klar på en snak om, hvad der gjorde, at du ikke blev kaldt til samtale, og hvad du kan forbedre, siger Signe Amalies Svenningen og tilføjer:
- Jeg har stor forståelse for, at det kan være svært at være jobsøgende, og at det kræver meget energi, men jeg håber, at nogle af de her tips kan gøre det lidt nemmere.
Alle svarene er udtryk for Signe Amalies Svenningsens egen holdning, så husk, andre arbejdsgivere kan mene noget andet.
KARRIEREKONSULENTEN
Skal jeg ringe på et stillingsopslag?
- Du skal ringe på et stillingsopslag for at gøre din ansøgning mere fokuseret, ikke for at gøre en god figur eller indynde dig på din forhåbentlig nye arbejdsgiver. Mange stillingsopslag nævner en masse, som du skal kunne. Tit og ofte er der noget, der fylder mere end andet, og det kan du kun få at vide, hvis du ringer op og spørger.
Et godt spørgsmål kan for eksempel være: Hvad er den første arbejdsopgave, jeres nye medarbejder/kollega skal tage fat på i stillingen? Så får du en idé om, hvad arbejdspladsen går og tumler med lige her og nu, og hvis du kan skrive dig ind i den problemstilling og komme med bud på løsninger, så er du allerede langt.
Du kan også spørge ind til noget, der undrer dig ved opslaget. Hvis der eksempelvis står, at man skal arbejde med informationssikkerhed og ikke andet, så spørg ind til, hvilke konkrete opgaver der ligger i det. Pointen er, at du skal blive klogere på, hvad du skal lave i jobbet. For på den måde kan du skrive en mere kvalificeret ansøgning, der taler ind i virksomhedens behov. Så spørg klogt, og brug det, når du skriver din ansøgning, siger karrierekonsulent Nanna Berg.
© Jakob Boserup