Trivselskommissionen præsenterede tirsdag sine anbefalinger. DM bifalder kommissionens fokus på digital dannelse, men havde håbet på, at kommissionen var gået længere og anbefalet, at digital teknologiforståelse bliver et obligatorisk fag i folkeskolen.
Hafnia Hallen dannede rammen, da Trivselskommissionen tirsdag præsenterede sine anbefalinger til initiativer, der skal forebygge mistrivsel blandt børn og unge i Danmark.
I DM kalder forperson Janne Gleerup anbefalingerne for ’meget vigtige’. Hun bifalder især kommissionens fokus på børn og unges digitale liv og ikke mindst anbefalingen om at klæde børn og unge på til at anvende digitale teknologier.
”Det er positivt, at Trivselskommissionen har fokus på digital dannelse af børn og unge, fordi de skal have viden og færdigheder til at begå sig i en mere digitaliseret verden. Det handler bl.a. om at forholde sig kritisk til digitale teknologier. Vi kan desværre se, at danske elevers teknologiforståelse er blevet dårligere de seneste år,” siger Janne Gleerup og henviser til undersøgelsen Danske elevers teknologiforståelse og skærmbrug.
Burde være obligatorisk fag
Konkret bakker kommissionen op om folkeskoleaftalen fra 2024, hvor det blev besluttet at integrere teknologiforståelse i udvalgte fag på udvalgte klassetrin og som valgfag i udskolingen.
Janne Gleerup havde dog håbet, at kommissionen var gået endnu længere og anbefalet at gøre digital teknologiforståelse til et selvstændigt og obligatorisk fag i folkeskolen:
”Vi risikerer, at nogle sakker bagud ved at gøre faget til et valgfag. Vi ved fra en forsøgsordning, at det typisk vil være drenge, der vælger det nye digitale fag. Derfor skal digital teknologiforståelse være et selvstændigt og obligatorisk fag, hvis alle skal med på tværs af social baggrund, køn og geografi.”
Arbejdsmarkedets parter skal bidrage med løsninger
Janne Gleerup peger på, at arbejdsmarkedets parter også har et medansvar for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge.
”Vi ved fx, at 40 procent af småbørnsforældre oplever situationer, hvor deres arbejde fylder så meget i fritiden, at de ikke er opmærksomme nok på deres børn. Det kan selvsagt ramme børnenes trivsel, når forældrene er mentalt fraværende,” siger Janne Gleerup og fortsætter:
”Som arbejdsmarkedets parter skal vi bidrage til at løse den udfordring. Det handler om, at vi skal sikre øget fleksibilitet på arbejdsmarkedet, fx i forhold til arbejdstider, og øget indflydelse på eget arbejde. Den kombination vil gøre det lettere for familierne at få enderne til at mødes.”
Tallene stammer fra en undersøgelse, som Norstat gennemførte blandt 1.010 forældre til børn på 0-6 år for DM’s blad, Akademikerbladet, i 2024.