Spring menu over

10 spørgsmål DU skal stille virksomheden til jobsamtalen

DM

© Christian Geisnaes

Del artikel:

Du har typisk under en time til at overbevise virksomheden om at du er den rigtige til stillingen. Men jobsamtalen går begge veje og handler også om dig og dine krav.

Det er vigtigt at du går fra jobsamtalen med den bedst mulige forståelse for virksomheden og stillingen. Derfor skal du stille spørgsmål. Når du stiller spørgsmål, giver det samtidig et indtryk af, at du er velforberedt hjemmefra og nysgerrig på dem og deres fagområde. I denne artikel deler vores karriereafdeling en liste over spørgsmål, som du kan overveje at stille under jobsamtalen, især hvis disse emner ikke naturligt bliver berørt.

Spørgsmål

Hvordan vil en typisk arbejdsdag se ud I denne stilling? Hvordan prioriteres opgaverne?

Ofte vil man til en samtale gennemgå opgaverne i stillingen, men en gennemgang af en typisk arbejdsdag kan afsløre nogle af de arbejdsopgaver som kan være vigtige, men som der ikke lægges så meget vægt på. Du vil ofte kunne få ny relevant viden om prioriteringen af dine opgaver, hvis du spørger ind til de mere konkrete arbejdsgange. Dette er et godt spørgsmål til samtalen, da det både viser engagement og samtidig gør dig klogere på, om stillingen er noget for dig.

Hvad er de vigtigste opgaver i starten, og hvad er målsætningen inden 1 år? Hvordan vil introforløbet være designet?

Ved at fokusere på den første tid i ansættelsen, vil du tit kunne få et bedre indblik i, hvorfor du er blevet ansat og hvad der er de vigtigste ’huller’ du skal udfylde. Det vil hjælpe dig både til jobsamtalen, men også i selve stillingen, hvis du skulle være så heldig at få den. Hvis du kan spørge mere detaljeret ind til konkrete projekter, signalerer du samtidig interesse for dem og deres produkter. Et spørgsmål til jobsamtalen som disse bør også give et indblik i, hvilke produkter/ydelser/projekter der er mest aktuelle for dig som ny medarbejder.

Hvad skal der til for, at min ansættelse bliver en succes? Hvordan vurderes resultater eller succes i virksomheden?

Det er et rigtig godt spørgsmål til jobsamtalen både i starten eller slutningen af en jobsamtale. Det åbner op for, at de kan uddybe ikke både arbejdsopgaver og formål, men også firmakulturen omkring feedback og resultater.

Hvordan er mulighederne for efteruddannelse i stillingen? Er der mulighed for intern udvikling af stillingen på sigt?

Det er ofte rart at vide på forhånd, om det er en virksomhed med plads til faglig udvikling, og om der er muligheder for at få en ny type stilling på sigt. Det viser også, at du er sulten efter udvikling, og et spørgsmål som dette til jobsamtalen signalerer stort engagement.

Hvad er virksomhedens vigtigste mål de næste par år? Hvad er den nuværende målsætning?

Det kan være interessant at vide lidt mere om virksomheden som helhed, hvilken vej den bevæger sig og hvordan du kan være med til at forme udviklingen. Det kan også være et godt oplæg til en dialog omkring hvad du kan byde ind med, for at nå de overordnede strategiske mål.

Er det her en nyoprettet stilling, eller hvem sad tidligere i stillingen? Har stillingens indhold udviklet sig?

Det er et spørgsmål til jobsamtalen som kan lære dig flere ting. Det signalerer en interesse for dine konkrete opgaver, og for den funktion du kommer til at indtage. Det giver dig også en forståelse for virksomhedens nyeste behov, om der er mulighed for andre interne stillinger, eller om kravene har ændret sig i forhold til forgængeren i stillingen.

Hvad nyder du/I mest ved at arbejde her? Hvad er den mest spændende eller kreative del af dit job?

Et mere uformelt spørgsmål som nok fungerer bedst som afslutning, men som gør det muligt både at få et indblik i arbejdskulturen og samtidig afslutte samtalen med et mere personligt præg, hvilket kan have værdi i sig selv. Det kan også give nogle sjove historier eller perspektiver, som du kan referere tilbage til senere i processen.

Hvordan vil I beskrive virksomhedens kultur, den interne kommunikation, hjemmearbejdsdage og det sociale miljø?

Der er en lang række praktiske spørgsmål til jobsamtalen der kan være en god idé at få på plads med det samme. Det er samtidig en god måde at få sporet sig ind på kulturen i virksomheden, og hvordan samarbejdet egentlig fungerer. Er det en mere afslappet virksomhed, eller lægges der mere vægt på formalitet? Er der fælles morgenmad og fredagsbar, eller går folk mest hvert til sit? Det viser både interesse for virksomheden som socialt samlingspunkt, og giver dig et indtryk af hvor godt du selv ville passe ind som medarbejder.

Hvordan ser processen ud her fra? Er der noget I mangler fra mig, eller noget materiale I kunne tænke jer at jeg sender jer?

Det kan være rart for dig som jobsøgende at vide fra starten, hvor lange udsigterne er for processen. Vil du skulle til en personlighedstest eller anden samtale? Hvor mange andre er blevet indkaldt? Hvor lang tid skal der gå, før du kan forvente at høre fra dem? Det signalerer samtidig, at du fortsat er interesseret i stillingen og ser frem til at høre fra dem.

Er der noget, I er i tvivl om i forhold til mig?

Det måske bedste afsluttende spørgsmål. Det tillader dig at indlede en dialog om de tvivlsspørgsmål ansættelsesudvalget har og giver dig en mulighed for at uddybe eller forklare de spørgsmål, som ellers først bliver diskuteret bag lukket, dør efter du har forladt rummet.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje