”Jeg plejer at sige: Hvis du har en hjerne, så er du biased.” Sådan forklarer professor Sara Louise Muhr bias som en naturlig del af os alle.
Undgå bias, og træf bedre beslutninger i dit arbejdsliv
Bias er alle de kategorier og forståelser, vi har om verden, som er nyttige til at navigere den, og som gør det muligt overhovedet at gå på gaden. Bias er en del af livet, og præcis derfor er der stor værdi i at forstå vores egen bias, så vi kan træffe bedre beslutninger i vores arbejde.
Alle har både eksplicit og implicit bias
Forskningen skelner mellem to slags bias: Eksplicit og implicit.
Eksplicit bias er de overbevisninger og holdninger, som vi godt ved, vi selv og vores medarbejdere har.
Implicit bias er det, der sker automatisk, hver gang vi møder et nyt menneske eller en situation, og som vi per definition ikke er bevidste om.
Hvorfor kan bias være et problem?
”Det farlige ved ikke at forsøge at blokere bias i sit arbejde er, at vi så ofte tager de samme beslutninger, som vi tog i går, i forgårs og for et år siden,” forklarer Sara Louise Muhr og fortsætter:
”Når der er bias i vores beslutninger, bringer vi ikke diversiteten i spil, og vi får ikke andre perspektiver på vores udfordringer. Derfor får vi ikke lige så gode og kreative løsninger.”
Sådan blokerer du bias – individuelt og kollektivt
Hvis du vil blokere for bias, kan du gøre det individuelt og kollektivt.
Som individ kan du stille dig selv såkaldte flip questions, fx ”ville jeg have sagt det samme, hvis det var en kvinde og ikke en mand, der stod over for mig?”
Kollektivt kan man hjælpe hinanden med at få øje på bias i hverdagen. For bias er netop ens blinde punkt. Her er det vigtigt, man har gode kolleger og et psykologisk trygt rum, så man kan sige: ”Var det der ikke en lille smule biased?”
DM afholder workshop med professor Sara Louise Muhr, hvor du kan lære at spotte bias.