Ingen skal skamme sig over at fortælle chefen, at man venter barn. Uanset køn eller arbejdssituation.

Del artikel:
Af Tea Bang Andersen

Hala Ajine kender til dilemmaet, der opstår, når man arbejder i vikariater og pludselig står med en positiv graviditetstest. For hvad skal man sige til sin arbejdsgiver?

Da Hala blev cand.mag. i Engelsk og Religionsstudier fra SDU i 2014, var det første gang, hun havde en pause. “Jeg var ung, da jeg kom i gymnasiet, og jeg holdt ingen pauser hverken før eller under studiet. Jeg var 25, da jeg blev færdig”. Det lille halve år som ledig blev brugt på - foruden at skrive masser af ansøgninger - at tage en dyb indånding, drikke kaffe og spille PlayStation.

Jobbet var heldigvis lige rundt om hjørnet. Og her skal der faktisk en sproglig rettelse til, for der var tale om mere end ét job. “Jeg blev ansat som gymnasielærer i vikariat efter vikariat, og jeg måtte have flere ansættelser på én gang for at få det til at løbe rundt”.
Vikar-virvaret fortsatte i fem år. Fem somre, hvor hun ikke vidste, om hun havde arbejde efter ferien. Hun blev tilmed også gravid midt imellem to ansættelser. En situation, der affødte panik:

“Jeg var totalt rådvild. Jeg stod med en kontrakt på endnu et vikariat, og jeg anede ikke, om det var okay at skrive under på kontrakten. Om det var fair for gymnasiet. Jeg følte nærmest, at jeg gjorde noget ulovligt”. Hun blev af fagforeningen rådgivet til at skrive under. Ingen skal skamme sig over at fortælle chefen, at man venter barn – uanset køn eller arbejdssituation.

Forældreskabet blev et vendepunkt - også i karrieren

Da hun blev mor i 2017, skulle der dog ske noget nyt. Helt nyt. At være gymnasielærer i vikariater var ikke holdbart. Hun blev herefter ansat på SDU i Odense som AC-medarbejder. Faktisk er det hendes gamle universitet, og de samme personer, som før hjalp hende med studierelaterede spørgsmål, er nu hendes kolleger.

Ansættelsen gav tryghed og ro. En ro, hun havde haft til gode, siden hun blev færdiguddannet: “Sommerferien 2019 var første gang, siden jeg blev færdiguddannet i 2014, hvor jeg vidste, at jeg havde arbejde efter ferien”.

Da hun blev mor igen i juli 2020, var det derfor en helt anden oplevelse end ved første barsel. Udover sikkerheden i at være fastansat, var der også masser af læring at hente fra første barsel. “Jeg vidste, at jeg havde brug for at lave noget fagligt. Derfor kontaktede jeg min fagforening allerede i januar, før jeg havde født, for at høre om mulighederne for faglige arrangementer”.

Herfra blev hun tilknyttet Barselsakademiet i København, der tilbyder foredrag til forældre på barsel. Man dukker bare op med sin baby, bliver klogere – og støj er naturligvis helt okay. Det er en del af pakken. Barselsakademiet tilbød - grundet nedlukningerne - mulighed for at deltage online, hvilket var en afgørende faktor for odenseaneren.

At blive forælder er kæmpestort. Uanset hvilket køn, du definerer dig som. I forhold til arbejdslivet afføder det dog ofte store spørgsmål om, hvad der kan lade sig gøre, og hvilken barselsordning du er omfattet af. Sidder du med nogle af disse store spørgsmål om f.eks. usikre ansættelser eller barsel, så vid, at du ikke er alene med spørgsmålene – og at svarene kun er et opkald væk.

For dig der er nyuddannet

Hvad er godt at vide, før du skriver under på din første kontrakt? Og hvordan skal du fx forstå din lønseddel?

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}