DR begik ifølge Pressenævnet brud på god presseskik, da public service-kanalen brugte ekspertkilder til at lave satire uden at oplyse om, at der var tale om satire.
Pressenævnet har netop offentliggjort afgørelsen af den klage, DM sendte i kølvandet på DR’s behandling af en række eksperter i programserien ’Ellen imellem’. Her får DM medhold i sin klage over, at tre af fagforbundets medlemmer ikke blev behandlet efter god presseskik af DR.
»Det er en kæmpe sejr,« siger DM’s formand, Camilla Gregersen, som reaktion på Pressenævnets afgørelse og fortsætter: »Vi har kæmpet for, at forskere og eksperter trygt skal kunne stille deres viden til rådighed for samfundet, og jeg værdsætter, at Pressenævnet har tydeliggjort det overfor DR. Sejren rækker langt ud over de tre medlemmer, vi har klaget på vegne af. I dag har viden vundet over synspunkter,« siger hun.
Sagen handler om, at en række forskere og eksperter i forsommeren 2022 blev inviteret ind i DR-programmet ’Ellen imellem’ under påskud om at deltage i et interview om deres fagområder. I stedet blev de reelt sat overfor konspirationsteoretikere og personlige modstandere, der udførte interviewet gennem en øresnegl på værten. Det gik bl.a. ud over Peter C. Kjærgaard, som er direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Morten Elsøe, som er direktør for MadroInstituttet og Anja C Andersen, som er professor ved Niels Bohr Institutet.
Debatten om programmerne, deres præmis og metode eksploderede og blev en mediesag, hvor kritikken af DR fik bred opbakning fra forskere, eksperter og debattører.
Astrofysiker Anja C. Andersen er et af de tre DM-medlemmer, som klagen over ’Ellen imellem’ er sendt på vegne af. Hun oplevede også en kæmpe opbakning, da hun buldrede igennem med budskabet #videnerfandemeikkeetsynspunkt. I efteråret modtog hun Viggo Hørups Debatpris for sin engagerende formidling af videnskab og den debat, hun startede med sin protest over DR-programmet ’Ellen imellem’.
»Jeg er lettet over og glad for, vi i dag har fået medhold i, at der blev begået et kæmpe tillidsbrud fra DR’s side. Jeg stiller altid op i alle mulige programmer for at formidle videnskab, og det gør jeg jo netop for at gøre alle klogere. For viden er ikke et synspunkt - en bold falder altså til jorden, når vi slipper den. Jeg vil gerne sige tak for den store opbakning, vi har mødt undervejs i sagen« siger professor Anja C. Andersen.
Morten Elsøe, direktør for MadroInstituttet, udtaler: »Det var enormt ubehageligt at blive ført bag lyset af DR og opleve, at hele min faglige mission blev forsøgt fordrejet for rullende kameraer, så jeg er glad for, at ordentligheden nu har sejret i en tid hvor den synes at være underprioriteret.«
Peter C. Kjærgaard, direktør på Naturhistorisk Museum, slutter med at sige: »Jeg er glad for, at vi førte sagen, så alle forskere og eksperter trygt kan gå i medierne og dele deres viden og forskning. Pressenævnets afgørelse cementerer, at gennemsigtighed og tillid mellem medieinstitutioner og eksperter er essentielt.«