Spring menu over

Opgør med det kønsopdelte uddannelsesvalg og arbejdsmarked

Del artikel:

Det skal være kompetencer og kvalifikationer, der skal afgøre vores valg af uddannelse, vores karriereveje og muligheder på arbejdsmarkedet - ikke vores køn. Det sætter DM og mere end 30 organisationer fokus på i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts.

Det skal ikke være vores køn, men vores ønsker, kompetencer og kvalifikationer, der skal afgøre vores valg af uddannelse, vores karriereveje og muligheder på arbejdsmarkedet.

Det sætter DM og mere end 30 organisationer på tværs af fagbevægelsen fokus på i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts.

I dag tager lidt flere kvinder end mænd en videregående uddannelse. Men der er en klar ulighed i kønsfordeling, idet kvinder er i overtal på de humanistiske fag, og mænd på de tekniske og naturvidenskabelige fag.

Kønsopdelingen slår også igennem på det danske arbejdsmarked både i forhold til sektorer og karrieremuligheder. Der er langt flere mænd end kvinder i den private sektor – og der er langt flere kvinder end mænd i den offentlige sektor.

Ligestillingen er også udfordret i forhold til karriereveje og ledelsesfunktioner. Flertallet af ledere er mænd, og tendensen forstærkes, når man bevæger sig opad i ledelseslagene. Danmark placerer sig dermed tredjesidst på Eurostats liste over europæiske lande, når man kigger på andelen af kvinder i ledelse. For i 2018 var kun 27,8 procent af lederjobbene besat af kvinder.

Det virker paradoksalt, når danske kvinder er nogle af de højest uddannede i verden – og meget peger på, at det særligt skyldes to ting: At kvinder tager langt størstedelen af barslen og - som flere undersøgelser peger på – ubevidste bias når ledere ofte ansætter folk, som ligner dem selv, når de søger nye ledere. Når det især er mænd, der sidder i lederjobbene, bliver det dermed selvforstærkende.

En mere lige fordeling af kønnene på tværs af fag, brancher og sektorer vil bl.a. kunne bidrage til at løse problemer med mangel på arbejdskraft inden for forskellige brancher og skævt fordelt ledighed i de traditionelle mande- og kvindefag. Samtidig er der behov for at udnytte de bedste talenter på tværs af sektorer og brancher – også inden for ledelse.

Find et debatmøde nær dig

Derfor inviterer DM sammen med 30 andre organisationer til debat om, hvordan vi sikrer et mindre kønsopdelt uddannelsesvalg og arbejdsmarked.

Vi arrangerer møder i de fire største byer 8. marts 2020.

Det er spild af gode talenter, når kvinder og mænd ikke har lige muligheder for at sætte sig i chefstolen.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje