Til indhold

Kæmpe sejr for et bedre psykisk arbejdsmiljø på danske arbejdspladser

Kontormiljø
"Det er et vigtigt skridt, at vi nu har fået en bekendtgørelse, der tydeliggør reglerne for psykisk arbejdsmiljø", siger DM's formand, Camilla Gregersen. © Arlington Research
Af Troels Mørk

Onsdag fik alle arbejdspladser den første bekendtgørelse specifikt om psykisk arbejdsmiljø. Den ny bekendtgørelse er både en nyskabelse og en vigtig landvinding, da det nu bliver understreget, at det psykiske arbejdsmiljø er lige så vigtigt som det fysiske arbejdsmiljø.

Med den nye bekendtgørelse, som har været et af DM’s politiske mål i flere år, bliver arbejdsmiljøreglerne i forhold til det psykiske arbejdsmiljø tydeliggjort.

I bekendtgørelsen er forebyggelse af det psykiske arbejdsmiljø i fokus.

”Det er et meget vigtigt skridt, at vi nu har fået en bekendtgørelse, der tydeliggør de regler, der gælder for psykisk arbejdsmiljø – og ikke mindst de krav, som arbejdspladserne skal leve op til. Jeg er særligt glad for, at der er fokus på forebyggelse, som er en hel essentiel del af at skabe det gode arbejdsmiljø”, siger formand for DM, Camilla Gregersen.

Bedre betingelser for et godt psykisk arbejdsmiljø

Bekendtgørelse kommer til at gøre en mærkbar forskel i hverdagen ude på de enkelte arbejdspladser.

I fremtiden opnår de nemlig bedre betingelser for at iværksætte såvel forebyggende, som akutte indsatser om psykisk arbejdsmiljø, fordi det nu bliver hurtigere at få overblik over, hvilke regler der gælder, og hvilke krav der skal leves op til.

Store udfordringer med stress og psykisk arbejdsmiljø

Og bekendtgørelsen er en nødvendighed, for akademikere bliver i høj grad ramt af dårligt psykisk arbejdsmiljø og stress.

”Vi ved, at knap hver fjerde af DM’s medlemmer oplever udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø, og at alt for mange rammes af stress. Jeg er tilfreds med, at vi med en selvstændig bekendtgørelse nu får understreget, at psykisk arbejdsmiljø er lige så vigtigt som fysisk arbejdsmiljø - ikke mindst i forhold til det forebyggende arbejdsmiljøarbejde”, siger Camilla Gregersen.

Hun håber, at bekendtgørelsen vil gøre det nemmere for DM's lokale repræsentanter at håndhæve det psykiske arbejdsmiljø lokalt:

”Den nye bekendtgørelse gør det lettere for arbejdspladserne – og dermed også for vores arbejdsmiljørepræsentanter - at få et samlet overblik over reglerne om psykisk arbejdsmiljø. Det vil uden tvivl kunne være med til at lette arbejdet med at skabe et godt arbejdsmiljø fremover”, siger hun.

Kontormiljø
"Det er et vigtigt skridt, at vi nu har fået en bekendtgørelse, der tydeliggør reglerne for psykisk arbejdsmiljø", siger DM's formand, Camilla Gregersen. © Arlington Research