Reglerne for dit arbejdsmiljø gælder, når du arbejder hjemmefra mindst en dag om ugen. Det er vigtigt at understrege lige nu, hvor flere skal arbejde hjemmefra for at mindske smittespredning. DM arbejder for, at du får et godt arbejdsmiljø også under hjemsendelse.
Vi er i en periode af stigende smittekurver, hvor flere skal arbejde hjemme, og indrette os med distancearbejde og virtuelle møder. Og når vi kommer ud på den anden side af sundhedskrisen, tyder alt på, at hjemmearbejde er kommet for at blive i større omfang end før, fordi mulighed for hjemmearbejde kan være med til at understøtte fleksibilitet og arbejdsglæde.
Dermed rykker dit arbejdsmiljø også ind på din private matrikel. Derfor er det også vigtigt, at vi står fast på ikke at forringe de nuværende arbejdsmiljøregler, som faktisk er ret basale og overkommelige for arbejdsgiverne at leve op til.
Myte skal aflives
Arbejdsgiverorganisationer har udtalt, at der er grund til at lempe på arbejdsmiljølovgivning. Det er DM uenige i. Myten om, at den nuværende lovgivning står i vejen for mere hjemmearbejde og øget fleksibilitet, skal aflives, for det er ikke rigtigt, siger formand for DM, Camilla Gregersen:
”I dag er kravene i arbejdsmiljølovgivningen ganske minimale, men reelt også det eneste værn for medarbejdere i denne her periode med øget hjemmearbejde på privatadressen. Det skal vi ikke sætte over styr, nu da der virkelig er brug for et godt arbejdsmiljø, også når man arbejder hjemmefra”, siger Camilla Gregersen og peger på, at et godt arbejdsmiljø også kommer til arbejdsgiverne til gavn:
”Det er helt afgørende for produktivitet og arbejdsglæde, at medarbejderne ikke får ondt i ryg og skuldre, for ellers kan man jo ikke få noget fra hånden. En øget brug af hjemmearbejde kan give gevinster for arbejdsgiverne i form af øget fleksibilitet blandt medarbejderne, men vi skal huske både det fysiske og det mentale helbred også under hjemmearbejde” siger hun.
Voldsomt skridt at ophæve arbejdsmiljøloven
Når arbejdsgiverne og en række politiske partier åbner op for en ophævelse af arbejdsmiljølovgivningen under coronakrisen, er det et meget voldsomt skridt at tage, og det vil fjerne beskyttelsen af de ansatte.
”Derudover er det meget ukonkret, hvad man gerne vil ændre, udover at lovgivningen er for restriktiv og står i vejen for fleksibilitet. Og der peges ikke på løsninger, men blot en ophævelse af lovgivningen. Jeg synes, vi i stedet sammen skal sætte fokus på, at vi skal skabe gode vilkår, fordi mange nu skal have nærmest fuldt hjemmearbejde i en lang periode, og det skal vi komme godt igennem sammen”, siger Camilla Gregersen”.
I dag har arbejdsgiveren pligt til at sikre, at følgende er opfyldt i forhold til hjemmearbejdspladsen:
• Bord og stol skal passe i sidde- og arbejdshøjde til medarbejderen. Der er dermed ikke krav om hæve-sænkebord
• En skærmarbejdsplads med en hensigtsmæssig skærm, der er adskilt fra tastaturet, så medarbejderen kan arbejde i hensigtsmæssige arbejdsstillinger.
• Arbejdsgiveren har ansvaret for at sikre, at kravene er opfyldt, og medarbejderen skal medvirke til dette
• Der er ikke krav om mekanisk ventilation ved almindeligt computerarbejde. (Det gælder kun ved arbejde med sundhedsskadelige luftarter, støv, røg og lignende).
57 procent oplever fysiske skavanker
DM’s undersøgelse fra foråret viste, at 57 procent oplevede fysiske skavanker på grund af hjemmearbejde. Resultaterne afspejler, at mange hjemmearbejdspladser ikke havde det nødvendige udstyr i foråret og ikke levede op til kravene i arbejdsmiljølovgivningen.
DM: Ordentlige forhold for hjemmearbejde
Læs indlæg af DM’s formand Camilla Gregersen om ordentlige forhold for digitalt hjemmearbejde.
Hold motivationen oppe derhjemme
Undgå at blive skør i hovedet af at arbejde hjemme og hold motivationen oppe.
© Lasse Martinussen