Gå til sidens indhold
09. september 2019 Af Sofie Helqvist

Oppositionen vil have DM-model for seniorpension

Oppositionen kræver, at den nye aftale om seniorpension træder i kraft 1. januar, og lægger samtidig op til, at man bør følge den visitationsmodel, som DM sammen med Yngre Læger og Ældresagen har lavet.

© Farrel Nobel, Unsplash

I maj indgik VLAK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale en aftale om seniorpension. Dog blev en afgørende detalje ikke besluttet, nemlig hvem der skal bestemme, om en borger er berettiget til at få seniorpension.

Nu er de fem aftalepartier, der udgør et flertal uden om S-regeringen, dog blevet enige om, at det ikke skal være kommunerne, der skal stå for visiteringen.

DM har sammen med Yngre Læger og Ældresagen lavet en model, hvor det bliver foreslået, at vurderingen skal ske i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (der tidligere hed Arbejdsskadestyrelsen), så vurderingen er adskilt fra kommunernes økonomi. Og netop den model har aftaleparterne anerkendt og nu opfordret beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at overveje.

I et fælles brev til Peter Hummelgaard beder partierne ministeren om at undersøge, hvordan man kan få Arbejdsmarkedets Erhvervssikring til at løfte opgaven.

DM har igennem længere tid arbejdet for en ny løsning for de mennesker, der på grund af nedsat arbejdsevne er nødt til at forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen. Derfor er DM’s formand Camilla Gregersen glad for, at DM’s arbejde omkring seniorpensionen anerkendes åbent og offentligt af parterne bag aftalen. Men arbejdet stopper ikke her.

”Vi fortsætter vores arbejde for at overbevise regeringen om, at seniorpensionsaftalen skal og kan styrkes, og at der er en styrke i at lave en løsning for alle på arbejdsmarkedet. Vi synes fortsat, at der skal være en værdig løsning for alle, der mister arbejdsevnen”, siger Camilla Gregersen.

SENIORPENSION

Seniorpensionen skal erstatte den nuværende seniorførtidspension, som langt færre end ventet har fået tildelt. Den skal gælde for folk, der har seks år eller mindre til folkepensionen, kun har helbred til at klare sit job i op til 15 timer om ugen og har været 20-25 år på arbejdsmarkedet.