Spring menu over

Magister hjalp Apple til Viborg

Henrik Holmskov foran Apple hovedkvarter i Silicon Valley, 2018. Foto: Privatfoto, Henrik Holmskov.
Del artikel:
Af Holger Anderson

TR i Viborg kommune Henrik Holmskov var med til at lokke techgiganten Apple til Foulum 8 km uden for Viborg by. Magisterkompetencen til at forstå og arbejde ind i en helt anderledes kultur sammen med tilliden fra lokale partnere var vigtige elementer heri.

Danmark har inden for de senere år tiltrukket mange store tech-virksomheder, som fx Facebook, Google og Apple.

Og lige netop Apple blev bl.a. mødt af flere magisterkompetencer i Viborg Kommunes Erhvervs- og Udviklingsafdeling, da de fra 2010 stillede skarpt på Danmark som mulig modtagerland, når et nyt stort datacenter skulle opføres.

Vi var først til aller, aller sidst sikre på, at den var hjemme, så det var en nervepirrende proces, Henrik Holmskov.

Henrik Holmskov, der er International Projektledere og DM-tillidsrepræsentant i Viborg Kommune, var en del
af indsatsgruppen, som lykkedes med at hente Apple til Viborg. Han mener, at baggrunden som magister
hjalp ham – og kommunen - med at forstå Apples kultur og behov, når idéen om at få dem til Viborg skulle sælges.

- Jeg tror, at jeg som magister med den faglighed, vi har, har haft en fordel, når jeg skulle gøre Viborg attraktiv for Apple. Jeg har kunnet forstå en virksomhedskultur som deres og agere efter den. Apple har deres egen kultur, og den kommer man ikke til at lave om, siger Henrik Holmskov og tilføjer.

- Det er rigtig, rigtig vigtigt med kulturforståelse og kulturoverbærenhed. Den evne til at arbejde ind i en anden kultur og forstå den kultur, virksomheden arbejder under, og som du skal kunne forstå for at få det maksimale udbytte af det. Her skal du kunne matche dig ind i det – det er helt afgørende. Og dér har vi som magistre en fordel, mener Henrik Holmskov, som har en uddannelsesbaggrund i Historie.

Et stort sats, hemmelighedskræmmeri og lokal tillid

For Viborg kommune indebar arbejdet med at tiltrække Apple også en vis risiko for, at indsatsen ikke ville bære frugt. Særligt en leder og et par medarbejdere arbejdede det sidste ca. 1 år intensivt i al hemmelighed for at indhente viden og information til Apples endelige beslutningsgrundlag . Heri var klassiske magisterkompetencer også en fordel men det kunne meget vel have endt med ingenting for kommunen, fortæller Henrik Holmskov.

- Vi var først til aller, aller sidst sikre på, at den var hjemme, så det var en nervepirrende proces.

- Vi har undervejs været i tæt, løbende dialog med borgmester og topledelsen. I det daglige krævede det masser af koordination og besøg i al hemmelighed, hvor vi skulle koordinere med lokale partnere, som ikke måtte vide noget om projektets egentlige karakter, siger Henrik Holmskov, som tilføjer, at det også har krævet tillid hos de lokale partnere og virksomheder, der har skullet levere store mængder af dokumentation og tilbud, uden at vide, at det var Apple, de leverede til.

- Det har krævet en stor grad af tillid hos vores lokale partnere i, at det giver mening at mødes med os, når de ikke kendte formålet med møderne på forhånd. Det siger også noget om styrkerne ved Danmark som samfund. At vi som lokale og nationale samarbejdspartnere havde en så stor tillid til hinanden, at det overhovedet kunne lade sig gøre.

Heldigvis er Viborg en øvet kommune udi det internationale arbejde og kan dokumentere store, vellykkede indsatser siden 1945.

Det internationale arbejde tog for alvor fart efter henholdsvis 1989, hvor muren faldt og åbnede op for østlandene og senere i 2007, hvor strukturreformen trådte i kraft og Viborg Kommune voksede til Danmarks 9. største kommune baseret på indbyggertal.
Den 23. februar 2015 kunne sløret for det store arbejde første gang løftes, da Apple annoncerede fra Viborg Rådhus og Silicon Valley, at de ville bygge et af verdens største datacentre i Foulum ved Viborg.

Et nyt ”vi” i Viborg

Forløbet med at få en så stor techvirksomhed til Danmark har været lærerigt både for Viborg og for Henrik Holmskov, fordi det har styrket relationer både nær og fjernt – Internationalt, i Danmark og ikke mindst i Viborg.

Vi har i Viborg fået et helt andet mindset. Der er en tro på, at alt er muligt og vi kan alting, hvis vi står sammen

- Jeg har lært rigtig meget omkring den mulige værdi af samskabelses-koordination, netværksbygning og den troværdighed, der ligger i det. Og jeg har også kunnet se potentialet i, at vi i Viborg Kommune har kunnet tiltrække verdens største tech-virksomhed, siger Henrik Holmskov.

Og det har resten af Viborg også, her har man kunne mærke effekten af det internationale arbejde ifølge Henrik Holmskov.

- Det betyder, at byen mærker det. Man mærker for eksempel effekten af byggeriet. Der går 5-800 arbejdere derude og bygger lige nu, så det er positivt for hele byen. Vi kan se en klar afsmitning til hele lokalområdet.

For Viborg Kommune har successen med Apple medført en mentalitetsændring, hvor man tør investere resurserne og være vedholdende, forklarer Henrik Holmskov.

- Vi har i Viborg fået et helt andet mindset. Der er en tro på, at alt er muligt og vi kan alting, hvis vi står sammen, siger han.

Danmark som techland

Arbejdet med at lokke Apple til landet var også det første i en række større projekter i Danmark, hvor tech- og IT-virksomheder bygger store datacentre. Ifølge Henrik Holmskov skyldes det bl.a. også, at Danmark har det, der skal til, i form af infrastruktur og stabilitet, som virksomhederne efterspørger.

- Jeg synes også, at det afspejler en kommunes potentiale og ikke mindst Danmarks potentiale. Danmark er interessant, fordi vi er et meget velfungerende og stabilt samfund med stabil levering af strøm. Det er vigtigt, fordi Tech-producenter skal sørge for, at data kommer ud til forbrugerne. Det er også en cadeau til Danmark. Det er en bekræftelse af, hvad Danmark kan byde på. Der er mange lande, der har budt ind, men der er ikke nogle, der kan hamle om med det investeringsraid [investeringsspurt red.], der har været i Danmark.

Viborg har i 2018 igen været på banen med et internationalt arbejde med at starte en ingeniøruddannelse med fokus på virtual- og augmented reality op på VIA University College i tæt samarbejde med verdensomspændende VR-virksomhed EON Reality inc.

 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje