Lya er iværksætter: Jeg tændte på æbler lige med det samme

Del artikel:
Af Julie Troldborg, Magistrenes A-kasse

Lya er blandt 10 iværksættere, som gennem MA og DM har fået plads i kontorfællesskabet KPH Projects, som ligger på Enghavevej i København.

Det var et afsnit af Kender du typen, der fik Lya Moestrup sporet ind på æbler. Hun ledte efter en idé, hun kunne teste af i forbindelse med sin master i social entreprenørskab på RUC.

”I programmet var de på besøg hos Bertel Haarder, og han havde det her æbletræ i haven. Så sagde Anne Glad, at man har fundet ud af, at der falder 5 millioner kilo æbler til jorden i danskernes private haver hvert år. I det sekund, hun sagde det, vidste jeg, at æbler er min ressource. Jeg tændte på det med æblerne med det samme,” fortæller 55-årige Lya.

Stiftede foreningen Frugtplukkerne

Idéen var at lave en socialøkonomisk forretningsmodel, hvor udsatte borgere kunne plukke de mange overskydende æbler i private haver, moste dem på et mosteri og bagefter sælge dem lokalt.

For at komme i gang stiftede Lya i 2015 foreningen Frugtplukkerne – som almen social forening kunne hun nemlig søge partnerskaber og økonomisk støtte. For at teste sin idé af i praksis lavede Lya et iværksætterforløb for en specialklasse på Højdevangens skole på Amager i København i samarbejde med Urbanplanens boligsociale helhedsplan.

”Vi plukkede æbler i 30 haver, mostede dem ude på landet på en efterskole, lavede selv etiketterne og solgte dem lokalt. De lærte en masse om salg, æbler, design, hygiejne og kommunikation. Samtidig fik jeg testet, om min ide holdt. Og det synes jeg, den gjorde,” siger Lya.

Ny samarbejdspartner – og fondsbevilling

Efter et par år inviterede Lya Kofoeds skole på Amager med som samarbejdspartner, og de aftalte at etablere et mosteri på skolen, så plukkerne ikke skulle helt ud på landet og moste æblerne hver gang. Det blev til Amager Æblemosteri, som Tuborgfondet valgte at støtte.

I løbet af de næste to år blev flere skoler koblet på, og Lya gik fra at være frivillig iværksætter til at få deltidsløn.

I januar i år ophørte samarbejdet mellem Kofoeds skole og Lyas forening Frugtplukkerne – og dermed også fondspengene.

”Lige nu er der en kæmpe frihed i at være uafhængig. Det øjeblik, du står alene, bliver du mere skarp på, hvad der er vigtigt for dig. Der er så mange veje at gå. Jeg vil gerne undervise meget mere i det her – jeg skal ikke stå som æblemoster hver dag. Jeg skal mere være igangsætteren,” siger Lya, der allerede har konkrete planer:

”Jeg vil starte et nyt mosteri, der skal ligge ude i Sydhavnen, og på sigt vil jeg gerne etablere flere mini-mosterier rundt om i Danmark. Ideen er, at det er de udsatte borgere selv, der skal drive mosterierne. Målet er at få en model, der er mere profitrettet, så jeg kan leve af det – i hvert fald i en periode.”

Sidder i kontorfællesskab med andre iværksættere

Rammerne om Lyas arbejde er kontorfællesskabet KPH, hvor Lya har fået plads gennem et særtilbud fra MA og DM.

”Et kontorfællesskab er rigtig vigtigt. Hvis man bruger det rigtigt, er der meget sparring og hjælp at hente. Alle herinde har idealer og visioner med con amore. Der er ingen, der kommer sovende til det, de laver,” siger hun.

Lyas gode råd til andre, der drømmer om at blive iværksættere

  • Erkend, at du ikke kan alting selv. Søg hjælp til det, du ikke kan. Det er ikke noget nederlag. Der er mennesker, der gerne vil hjælpe dig.
  • Find nogen at arbejde sammen med fra starten. Det er svært, for din ide kommer jo fra dig – men prøv alligevel at få partnere og andre legekammerater med på den.
  • Vær rigtig god til at have is i maven. Du skal kunne forholde dig til medvind, modvind, usikkerhed, utryghed osv. Start derfor også noget op i din fritid. Du behøver ikke at sælge huset fra dag et.
  • Test ideen af – og gør det ret hurtigt. Det nytter ikke at putte med ideen i et år. Spred den med det samme, få feedback og lyt til, hvad folk siger. Lad være med at døm det, der bliver sagt, bare lyt og tag det til dig. Lav så en model, som du kan teste i det små.
  • Opsøg og spørg andre, der har sat noget i værk, som inspirerer dig – spørg ind til, hvad de har gjort, og hvad de vil anbefale.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}