Spring menu over

Guide: Gode arbejdsvaner for et sundt arbejdsmiljø på kontoret

Mand på computer
Arbejder du mange timer af gangen på kontor siddende? Så er det vigtigt, at du husker at passe på dit helbred. At arbejde stående og sørge for at aktivere kroppen er blandt de bedste råd.

© Studio Republic, Unsplash

Del artikel:
Af Kristoffer Klit Langgaard

Den menneskelige krop er ikke bygget til at sidde foran en skærm mange timer dagligt. Derfor kan det være en god idé at sørge for, at alt er indstillet, som det skal, så du ikke stirrer for lang tid af gangen på skærmen og du ikke lider fysisk overlast. Vi har samlet en række tips og tricks til, hvordan du skåner din krop – for selvom kontorarbejde ikke lyder fysisk hårdt, kan det sagtens være nedslidende.

En af kontorarbejdets helt store udfordringer er at passe på sin krop mens man arbejder. Når du i forvejen har nok at se til på arbejdet, kan det være vanskeligt at minde dig selv om de mange risici forbundet med at sidde ned for længe, stirre direkte ind i en computerskærm og sidde foroverbøjet på stolen. Dårlige vaner som disse kan øge risikoen for f.eks. hjertesygdomme, hovedpine og smerter i ryggen.

Heldigvis findes der et væld af måder, hvorpå du nærmest øjeblikkeligt kan vende de dårlige vaner på hovedet og se frem til mere komfortable og sunde dage på arbejdspladsen. Vi har samlet en række gode råd, der kan spare dig en tur til lægen eller fysioterapeuten.

De fem tips til en bedre siddestilling

Den første lektion i perfekt siddestilling er, at den perfekte siddestilling ikke findes. Det er forskelligt, hvad der fungerer bedst fra person til person. Prøv disse tips af og kombinér dem på den måde, der virker bedst for dig.

• Husk at ændre på højden på din stol eller dit bord, hvis du har hæve-sænke-bord. Tilføj eventuelt støtte i lænden.

• Husk at flytte på din skærm, så du kigger op og ned så lidt som muligt. Prøv en arbejdsstilling, hvor du kun skal bevæge øjnene og ikke nakken.

• Husk at kigge ud ad vinduet en gang imellem for at indstille musklerne omkring øjnene og forebygge øjentræthed.

• Husk at ændre på afstanden til skærmen, så du aflaster de små øjenmuskler. Afstanden til skærmen bør minimum være på cirka en armslængde, men forlæng gerne denne afstand for at give dine øjne afveksling.

• Husk at rejse dig op flere gange i løbet af dagen. Det aflaster kroppen at blive aktiveret, og din siddestilling varieres for hver gang, du sætter dig ned igen. Gå en tur, arbejd stående (hvis du har hæve-sænke-bord) eller hold 1:1-møder gående.

Tag vanerne med hjem

Det er aldrig anbefalelsesværdigt at tage sit arbejde med hjem, men der skal naturligvis være plads til det engang imellem. Selvom hjemmearbejde ikke er noget du bør gøre til en vane, kan du til gengæld sørge for at tage nogle af dine goder vaner med hjem fra dit arbejde på kontoret. Sandsynligheden for at du vedligeholder de gode vaner stiger, hvis de i lige så høj grad bliver dyrket derhjemme – og desuden er det en spildt indsats, hvis du bryder dem, lige så snart du kommer hjem. Så sørg for at passe godt på dig selv, hvis du insisterer på at svare på e-mails hjemmefra.

For dig, der sidder på storrumskontor

Det er ikke alle, der er lige gode til at håndtere den mængde støj og uro, som storrumskontorer kan føre med sig. Derfor er det afgørende, at der eksisterer gode muligheder for at dæmme op for støj for at undgå stress, koncentrationsbesvær og belastning af dit psykiske helbred. Hvis ikke du har disse muligheder, er det vigtigt, at du enten selv eller i fællesskab med kolleger kæmper for lydafskærmning i form af støjreducerende høretelefoner eller lydabsorberende skærmvægge. Et støjfrit arbejdsmiljø er mange steder afgørende for en effektiv arbejdsplads. Spørg dig selv, om støjniveauet på din arbejdsplads er til gene for dig.

Få hjælp fra kollegaerne og hjælp dine kollegaer

Du kan have gode intentioner om at forbedre dit arbejdsmiljø og din arbejdsstilling, men nogle gange kan det glippe med lige at minde sig selv om de gode vaner – det samme gælder for dine kollegaer. Tal med dine kollegaer om en fælles aftale om at støtte hinanden i vanerne. I kan for eksempel opsætte skilte rundt omkring på kontoret med små påmindelser om den gode sidestilling, passende støjniveau eller at rejse sig op og gå en tur. På den måde kan motivationen for et bedre fælles miljø stige, og der er andre end dig selv, der minder dig om det.

Sæt scenen før du stempler ud

Du har gennemgået ABC’en for godt fysisk arbejdsmiljø hele dagen og nu er det fyraften. Men du gør lige dig selv en sidste tjeneste før du går hjem. Ved at efterlade din plads på kontoret med de rigtige justeringer sikrer du dig, at vanerne fortsætter dagen efter. Sørg for at dit hæve-sænke-bord er kørt i stilling, og din stol er flyttet til siden, så du starter den følgende dag stående. Hvis du har en kalender tilknyttet din arbejdsmail, så prøv at aftale nogle møder med dig som eneste deltager, der i løbet af dagen minder dig om at gå en tur op ned ad gangene eller rundt om bygningen du sidder i.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje