Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold
13. september 2019 Af Camilla Gregersen, formand for DM

Forskning i sikker AI er vejen frem

Kunstig intelligens kan skabe store politiske og samfundsmæssige omvæltninger. Forskningen skal styrkes, for her kan man indlejre de helt afgørende refleksioner over formål og konsekvenser, skriver DM's formand i Altinget.

© Alex Knight, Unsplash

De potentielle økonomiske gevinster er enorme for de første, som det lykkes at skabe kunstig intelligens såvel for stater som for store virksomheder.

Det er faktisk svært at overdrive konsekvenserne, såvel økonomiske som samfundsmæssige, af udviklingen af generel kunstig intelligens, men det er ikke noget, der diskuteres bredt i samfundet. 

Utilsigtede effekter

I det omfang, det diskuteres, er det ofte med udgangspunkt i de algoritmer, som især teknologigiganterne bruger allerede i dag.

Kunstig intelligens skal tages endnu mere alvorligt end de algoritmer, der allerede nu har forandret det politiske internationale landskab. 

Disse teknologier er groft sagt en måde at træne avancerede computerprogrammer til at genkende mønstre i data og finde måder at optimere mod et bestemt mål. Et eksempel er Youtubes metode til at foreslå nye videoer til brugerne.

Youtubes algoritmer virker desværre eksempelvis som radikaliseringsmaskiner, der viser allerede yderligtgående brugere mere og mere ekstremt indhold med risiko for radikalisering af udsatte individer.

Det viser, at når man giver en algoritme et mål, så kan den forfølge det mål på en måde, der har utilsigtede effekter.

En algoritme designet med det harmløse mål at optimere reklameindtægter er i eksemplet endt med at forstærke den populistiske bølge, der har resulteret i store politiske omvæltninger, som vi aktuelt ser omkring os nu.

Det er værd at forholde sig til.

Og selvom de er effektive, er de algoritmer, som bruges i dag, milevidt fra generel kunstig intelligens. Kunstig intelligens skal tages endog endnu mere alvorligt end de algoritmer, der allerede nu har forandret det politiske internationale landskab.

Vi skal reflektere løbende

Måske går vejen til generel kunstig intelligens gennem maskinlæring, men det er også muligt, at den går via teknologier, der ikke er opfundet eller nyder udbredelse i dag. Ingen ved, hvordan vi kommer til at udvikle kunstig intelligens, og ingen ved i sagens natur, hvordan den kommer til at se ud.

Derfor er det helt afgørende, at vi forholder os til teknologien løbende og ikke, når det allerede er udviklet.

Der er flere grunde til at reflektere, mens teknologien udvikles.

Der er sket store omvæltninger før i tiden, hvor der kom mange flere jobs ud af teknologiske landvindinger, og hvor mange dårlige og nedslidende jobs blev erstattet med mere udviklende arbejde. Men vi kan ikke slutte om fremtiden ved blot at skue bagud.

Hvis kunstig intelligens erstatter job, uden at der kommer nye job i stedet, risikerer vi en voldsom ulighed, som vi som fagforening må tage alvorligt og bruge til at redefinere arbejdslivet.

Kunstig intelligens skal tjene langsigtede interesser

Den anden vigtige grund til at forske i og udvikle kunstig intelligens med indlejrede refleksioner er, at de fleste nu antager, at vi kan angive et mål, som den generelle kunstige intelligens efterfølgende kan forsøge at optimere.

Erfaringerne fra de nuværende algoritmer bør mane til eftertænksomhed, for risikoen ved en kunstig intelligens, der forfølger et mål uden hensyn til negative bivirkninger, er langt større, end hvad de nuværende algoritmer medfører.

Eftertænksomheden skal ikke holde Danmark uden for den teknologiske udvikling. Tværtimod. For udviklingen kommer på verdensplan, uanset hvad vi vælger at gøre i lille Danmark.

I stedet bør refleksionerne få os til at øge vores forskning og udvikling inden for kunstig intelligens.

Vi har faktisk muligheden for at formulere en forskningsstrategi inden for det teknologiske område, der kan harmonere med vores langsigtede samfundsmål og udvikle vores arbejdsmarked.

Vi skal forske i og udvikle sikker kunstig intelligens, der har indbygget hensyntagen til, at vi som mennesker ikke nødvendigvis er gode til at formulere mål på en måde, der tjener vore langsigtede interesser. Selv et lille land som Danmark har potentiale til at gøre en stor forskel, så sikker kunstig intelligens kommer til at udvikle vores samfund positivt.