Spring menu over

Er du berettiget til et rådighedstillæg? Det var to medlemmer, som DM skaffede henholdsvis 436.000 og 280.000 kroner

Penge

© Colourbox

Del artikel:
Af Sofie Helqvist

Om du som akademiker med generalistopgaver er berettiget til et månedligt rådighedstillæg, er noget af en gråzone. Men det er værd at undersøge, for du går muligvis glip af mellem 3000–5600 kr. om måneden.

To kommunalt ansatte medlemmer undrede sig over, at ansatte i lignede stillinger i andre kommuner fik udbetalt et månedligt rådighedstillæg. Derfor tog de kontakt til DM, og det endte i høj grad med at kunne betale sig.

Med DM’s hjælp er de to medlemmer endt med at få tilkendt rådighedstillægget med tilbagevirkende kraft. Det drejer sig om intet mindre end henholdsvis 436.000 og 280.000 kroner.

Tilbage i 2018 havde DJØF en lignede sag, der endte med, at en faglig voldgift slog fast, at den pågældende medarbejder, der var ansat i et kommunalt jobcenter, havde arbejdsopgaver, der kunne karakteriseres som generalistopgaver.

Denne afgørelse hjalp i forhandlingen i den pågældende sag, da de to medlemmer netop er ansat i et kommunalt jobcenter. Men det kan generelt være svært at forhandle rådighedstillægget hjem, da det er lidt af en gråzone, fortæller Tor Schlosser, der er konsulent i DM og forhandlede tillægget for medlemmerne.

Ingen facitliste over generalistopgaver

Rådighedstillægget er som udgangspunkt lavet til akademikere, der bliver ansat i fuldmægtig- eller generaliststillinger. Som fuldmægtig eller generalist varetager man ikke specialistopgaver, men derimod såkaldte generalistopgaver. Arbejdsopgaverne kræver altså ikke en bestemt akademisk uddannelse.

”Men det kan være svært at slå fast, at en akademiker laver generalistopgaver frem for specialistopgaver, da det langt hen ad vejen kan være et spørgsmål om tolkning. Der findes ikke en facitliste, men generalistopgaver kan for eksempel være sagsbehandling, analysearbejde eller udviklingsopgaver”, siger Tor Schlosser.

Fordi det netop kan være et definitionsspørgsmål, er det afgørende for DM med medhold i denne medlemssag.

”Det bekræfter vores måde at tolke rådighedsbegrebet på, og det vil hjælpe os i de sager, hvor vi slås med arbejdsgiver om at give tillægget. Vi refererer til sagen lige nu i en lignede medlemssag, hvor kommunen godt er klar over, at de formentlig ikke slipper udenom at tildele det tillæg”, siger Tor Schlosser.

Rådighedsforpligtelsen

Når man modtager rådighedstillægget betyder det, at arbejdsgiver kan pålægge den ansatte merarbejde i op til 35 timer i kvartalet i kommune og region og op til 20 timer i staten. Men rådighedsforpligtelsen må ikke bruges til permanent udvidelse af arbejdstiden, det skal derimod være arbejdsopgaver, der ikke er planlagte eller er uforudsete.

Desuden bliver tillægget givet, fordi der bliver forventet en form for fleksibilitet i disse generaliststillinger.

Beløbets størrelse varierer afhængigt af anciennitet og af, om man er ansat i stat, region eller kommune, men ligger fra knap 3000-5600 kroner.

Hvis du som medlem er i tvivl om, om du er berettiget til at få et rådighedstillæg, anbefaler DM, at du tager kontakt til din lokale tillidsrepræsentant, der kan vurdere ud fra din stillingsbeskrivelse og indholdet i dine arbejdsopgaver, om det er en sag, tillidsrepræsentanten eller DM bør gå videre med.

Kontakt DM

Er du i tvivl om du også er berettiget til et rådighedstillæg? Så er du altid velkommen til at skrive til vores konsulenter.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje