Spring menu over

DM: Skandaløst med besparelser på humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser

Del artikel:

Trods løfter om stop for besparelser på uddannelser udkommer regeringen i dag med et forslag til finanslov, der fjerner 290 mio. kroner fra de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser. Skandaløst, lyder det fra DM’s formand, Camilla Gregersen.

De humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser står ifølge regeringens egne beregninger til at miste 290 mio. kroner, hvis det fremlagte finanslovsforslag bliver vedtaget.

Det såkaldte takstløft på humaniora og samfundsvidenskab er nemlig ikke med i forslaget, og det betyder, at uddannelserne skal spare massivt i det kommende år.

Besparelser på op til 10 procent

Nogle steder svarer det til en besparelse på 10 procent.

”Jeg er rystet over, at regeringen den ene dag melder ud, at det nu er slut med besparelser på uddannelse, og den næste dag med et snuptag er klar til at fjerne mange millioner fra samfundsvidenskab og humaniora”, siger Camilla Gregersen og uddyber:

”De to områder har været udsultede alt for længe, og hvis takstløftet ikke bliver forlænget eller allerhelst gjort permanent, vil det medføre flere fyringsrunder, lukning af mange fag og få store konsekvenser for uddannelseskvaliteten". 

Valgløfte: Fortsættelse af takstløft

De to områder har fået takstløftet siden 2010, hvor en Deloitte-rapport konkluderede, at både humaniora og samfundsvidenskab var underfinansierede i forhold til andre uddannelser. Det udløste en midlertidig takstforhøjelse, som politikerne hvert år har skullet tage stilling til. Og som regeringen altså ikke lægger op til en fortsættelse af i 2020.

”Politikere fra højre til venstre sagde under valgkampen, at de ville fortsætte takstløftet, og derfor er det også helt uforståeligt, at det ikke er med i finanslovsforslaget. Det er vigtigt, at vi sikrer unge mennesker en kvalitetsuddannelse, uanset om de læser naturvidenskab, samfundsvidenskab, humaniora eller noget helt andet. For uddannelse betaler sig – men at spare på uddannelse koster kongeriget, siger Camilla Gregersen”.

Læs også: Kultur og uddannelsesloft glemt i forslag til finanslov

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje