Arbejdsgivere har pligt til at omplacere medarbejdere, hvis der samtidig med en afskedigelsesrunde slås andre stillinger op. Derfor gik DM ind i sagen og fik forhandlet en god aftale på plads, da et medlem blev opsagt i stedet for at blive tilbudt en af de tre ledige stillinger, han kunne varetage på arbejdspladsen.
I november måned blev et DM-medlem opsagt i sin stilling som udviklingskonsulent i en fynsk kommune på grund af manglende finansiering til stillingen i forbindelse med deres budgetaftale for 2019. Men der blev samtidig slået hele tre stillinger op, som medlemmet kunne have varetaget. Arbejdspladsen levede derfor ikke op til forpligtelsen om at omplacere medarbejderen.
DM gik ind i sagen og forhandlede med kommunen. Kort før jul blev der indgået forlig, som betød, at medlemmet kunnet gå på juleferie med en ekstra stor julegave. Han fik 105.000 kr. og en fuld fritstilling - udover fire måneders løn, som han var berettiget til i opsigelsesperioden. Medlemmet var samtidig så heldig, at han hurtigt fik tilbudt nyt job i nabokommunen og endte derfor med også at få dobbelt løn i 2,5 måned.
Gode råd og omplaceringsregler
Arbejdsgivere har pligt til at forsøge at omplacere medarbejdere i lignende stillinger, som de kan varetage på arbejdspladsen, i forbindelse med nedskæringer og omstruktureringer. Hold derfor øje med, om der slås ledige stillinger op samtidig med, at der afskediges medarbejdere på grund af arbejdsgivers forhold.
Kontakt DM hvis du mener, at din arbejdsplads ikke lever op til omplaceringspligten.