Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold
20. september 2019

Debat: Svar på Esbjerg Kommunes indgreb i ytringsfriheden

Debatten om den offentlige sektor har trange kår. Alt for sjældent hører vi i debatten fra de eksperter, der ved, hvad der kan lade sig gøre: Medarbejderne.

Ytringsfrihed
© Colourbox

Debatindlæg bragt i JydskeVestkysten 19. september 2019 af: Camilla Gregersen

Læserbrev: Kære Esbjerg Kommune. Kære borgmester Jesper Frost Rasmussen

Som formand for Dansk Magisterforening repræsenterer jeg en lang række offentligt ansatte i kommunerne. Og vi ved, at alt for mange lægger bånd på sig selv i forhold til at deltage i den offentlige debat om velfærd og økonomi, men også om kvalitet og faglighed.

I sidste uge i pressen kunne vi læse om en leder i Esbjerg Kommune, som på en personaledag instruerede medarbejderne i at 'holde sig fra pressen' og i at 'kende deres plads' i tilfælde af uenighed i ledelsens dispositioner.

Jeg håber selvfølgelig, at der er tale om en misforståelse. For jeg ved, at der i kommunen er utrolig mange dygtige ledere, der respekterer ytringsfriheden og anerkender værdien af, at medarbejderne deltager i den offentlige debat. Men jeg håber stadig, at du fra højeste sted i kommunen vil gøre det klart, at alle medarbejdere i Esbjerg Kommune har ytringsfrihed - og at I glæder jer over den kvalificering af den offentlige debat, som medarbejderne kan bidrage med. Så vil der ikke være nogen tvivl hos de ansatte.

Ytringsfriheden er central for, at vi som samfund kan have en begavet, oplyst debat om væsentlige emner. Det duer ikke, at vigtige oplysninger om vores samfund, der burde blive diskuteret i offentligheden, ikke kommer frem, fordi de ansatte er i tvivl, om de må ytre sig. Når vi som borgere skal forholde os til normeringer i daginstitutioner, forhold på plejehjemmene eller datasikkerhed hos kommunen, er det vigtigt, at vi hører fra dem, der har den faglige indsigt. I disse tilfælde altså offentligt ansatte. Ikke fordi de nødvendigvis altid har ret, men fordi debatten bliver fattigere uden dem. De ansattes udsagn er som regel udtryk for dedikation - fordi de brænder for deres vigtige arbejde.

Jeg håber, at du vil melde klart ud - også offentligt - at ingen medarbejdere i Esbjerg Kommune skal frygte at blive kørt ud på et sidespor, fordi de blander sig i den offentlige debat. Helt fremragende ville det selvfølgelig være, hvis du ved samme lejlighed kan gøre det klart, at den demokratiske debat bliver fattigere, hvis ikke offentligt ansatte med faglighed og noget på hjerte tør blande sig.