Spring menu over

Debat: Kulturen har alvorligt brug for investeringer

Del artikel:
Af Camilla Gregersen

Årelange politiske besparelser har gjort deres indhug i kulturinstitutionernes budgetter.

Hovedtemaet for programmet på Kulturmødet Mors i den kommende weekend er culture matters. Jeg kunne ikke være mere enig: Kultur betyder noget! Kultur er med til at skabe borgernes selvstændige refleksion og ageren, og kulturen er en naturlig del af velfærdssamfundet på linje med uddannelse, sundhed og infrastruktur. Det er den, fordi vores sammenhængskraft og fællesskaber næres af et stærkt kulturliv.

Men kulturen er under pres. Årelange politiske besparelser har gjort deres indhug i kulturinstitutionernes budgetter, hvor det går ud over museer, konservatorier, biblioteker og en lang række andre kulturinstitutioner. Det kan man især se, når man kommer lidt ud i landet, hvor det er vanskeligere at skaffe ekstern finansiering end på de store centrale institutioner, og hvor frivillige ofte holder liv i en institution.

Indsatsen er i dag nødvendig og sikrer mange tilbud, men frivillige kan ikke erstatte uddannet personale, og det kan mange steder virkelig mærkes, at kvaliteten og udbuddet af kulturoplevelser udfordres af de sidste års besparelser på kulturområdet.

Det gør derfor også ekstra ondt, når det i medierne nu forlyder, at den nye regering ikke vil skrotte det omprioriteringsbidrag på kultur, som udsulter sektoren.

Det er nødvendigt at styrke kulturen på en række områder. Først og fremmest skal omprioriteringsbidraget, der skærer 2 procent af kulturområdet årligt, stoppes.

Tværtimod skal en ny kulturminister nu begynde sit virke med endnu en spareøvelse, der vil gøre ondt. Under valgkampen lød der andre toner fra socialdemokraterne, men desværre tyder alt nu på, at grønthøsteren ikke bliver kørt i garagen, men i stedet tager endnu en tur hen over vores mange museer og kulturinstitutioner.

Kulturmødet Mors er et fantastisk tiltag, der nærer opmærksomheden om kulturen. Hvis vi skal høste frugterne af et rigt kulturliv, kræver det nye visioner på området. Det handler fx om at stå fast på, at kultur skal være for alle i hele landet på tværs af skel. Mit håb er, at et nyt politisk flertal snarest fremsætter en ny vision for kulturpolitikken i Danmark, hvor der investeres, ikke spares. Politikerne må se i øjnene, at stærke kulturinstitutioner er med til at sikre, at vores sammenhængskraft ikke drukner i de mange udbud fra store udenlandske koncerner.

Det er nødvendigt at styrke kulturen på en række områder. Først og fremmest skal omprioriteringsbidraget, der skærer 2 procent af kulturområdet årligt, stoppes, som politikerne tilkendegav det i begyndelsen af valgkampen. Og dernæst skal visionerne på plads for det danske kulturliv i de kommende generationer.

Debatindlæg fra Politiken, 22. august 2019

Analyse: Syv måder kultur skaber værdi

Værdien af et rigt kulturliv er meget mere end bare kroner og øre. En analyse fra DM viser, hvordan kultur er med til at skabe værdi for samfundet på en række måder.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje