Forhandlingerne om de offentlige overenskomster er i dag brudt sammen, og der er ikke på nuværende tidspunkt udsigt til, at der kan landes en aftale. Utroligt ærgerligt, lyder det fra Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
En storkonflikt i Danmark er i dag rykket et skridt nærmere, da det ikke har vist sig muligt at nå til en aftale gennem forhandlinger med arbejdsgiverne. Dansk Magisterforening og de øvrige fagforeninger har arbejdet benhårdt for at sikre medlemmernes realløn og få arbejdsgiverne til at anerkende retten til betalt spisepause, men Moderniseringsstyrelsen har ikke villet bevæge sig på nogle af de centrale krav, som fagforeningerne er kommet til bordet med.
- Jeg er utroligt ærgerlig over, at vi har måttet konstatere sammenbrud på nuværende tidspunkt. Men vi må også konstatere, at vi ikke på noget tidspunkt er blevet præsenteret for en økonomisk ramme, der har været spiselig, ligesom de ikke har ønsket at gå i dialog om vores andre centrale forslag. Det er ikke mit indtryk, at arbejdsgiverne har haft et reelt ønske om at nå til en aftale, siger Camilla Gregersen, der deltager i forhandlingerne på vegne af Dansk Magisterforening.
Hun opfordrer alle medlemmer til aktivt at gå ind i debatten om de offentligt ansattes vilkår.
- Virkeligheden er, at de offentlige arbejdsgivere gennem en længere periode har forringet de offentligt ansattes forhold. Det handler ikke bare om den betalte spisepause, men om en lang række andre rettigheder, som løbende bliver udfordret af arbejdsgiverne, siger Camilla Gregersen.
Sammenbruddet betyder, at eventuelle forhandlinger kan genoptages i Forligsinstitutionen, og fagbevægelsen overvejer nu, hvad næste skridt skal være, og her er varsling af konflikt et af scenarierne, hvorefter en mulig konflikt kan træde i kraft en måned senere.
- Vi ønsker at opnå en aftale ad forhandlingens vej. Men vi må også være ærlige og sige, at alt tyder på, at de offentlige arbejdsgivere er på vej til at aflive den danske forhandlingsmodel med deres ageren i disse forhandlinger. Derfor er det også ekstra vigtigt, at alle offentligt ansatte står sammen om de meget principielle spørgsmål, som er på spil, siger Camilla Gregersen.