Det er glædeligt, at ministeren har lyttet til røster fra virkeligheden og nu vil fjerne rigide regler på universiteterne. Det mener DM’s formand Camilla Gregersen ovenpå regeringens udspil til mere fleksibilitet i universitetsuddannelserne.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) offentliggjorde mandag sit udspil til fleksible universitetsuddannelser til fremtiden. Ministeren vil blandt andet afskaffe gangereglen og udvide det såkaldte retskrav til at gælde tre år.
Ændringerne hilses velkommen af Dansk Magisterforening.
- Ministeren tager nu et vigtigt opgør ved at fjerne rigide regler på universiteterne. Jeg er glad for, at han har lyttet til alle os, der har dokumenteret, hvordan det stigende pres på de studerende har påvirket kvaliteten af deres uddannelser. Vi skal have gode studiemiljøer på universiteterne med bedre muligheder for fordybelse og kobling mellem uddannelser og arbejdsmarked, og det er udspillet et vigtigt skridt på vejen mod, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
Nu må studerende udforske evner under studier
Udspillet vil udvide retskravet til at gælde tre år, og det er Camilla Gregersen rigtig godt tilfreds med.
- Udvidelsen af retskravet har været en mærkesag for os i lang tid, og det er meget glædeligt, at det nu bliver ændret. Vi har brug for, at de studerende får mulighed for at prøve sig selv af, så de efter en pause kan vende tilbage til studiet. Det er vigtigt for kvaliteten, at vi skaber rammer, der gør det trygt for de studerende at udforske egne evner undervejs i uddannelsen. I sidste ende er det også til gavn for arbejdsmarkedet, der får dygtigere og mere afklarede kandidater ud, siger Camilla Gregersen.
Afskaffet gangeregel letter presset på unge
Også afskaffelsen af den såkaldte gangeregel eller kvikbonus vækker begejstring hos Dansk Magisterforening. Reglen har til formål at få de unge til hurtigere at gå i gang med en videregående uddannelse.
- Vi ved fra et utal af undersøgelser, at de studerende i stigende grad bliver ramt af stress. Vi skal minimere de faktorer, der presser de unge, og gangereglen er med til at signalere til de unge, at det afgørende er, at de skynder sig igennem uddannelsessystemet. Hvis vi vil have dygtige kandidater, skal vi fortælle dem, at fordybelse er vigtigere end hurtighed, og her er afskaffelsen af gangereglen et vigtigt signal, siger Camilla Gregersen.
DM-formand: Hybriduddannelse kan kun skabe forvirring
Til gengæld er formanden kritisk over for den 1-årige masteruddannelse efter bacheloruddannelsen, som ministeren vil indføre.
- Jeg undrer mig over behovet for at lave en hybriduddannelse, som ingen har efterspurgt. Vi har en vigtig opgave i at skabe enkelthed over for arbejdsgiverne om, hvilke uddannelser universiteterne udbyder. Og denne uddannelse kan kun skabe forvirring og har ikke den faglige tyngde som en kandidatuddannelse, siger Camilla Gregersen.
Regeringens udspil
Regeringen offentliggjorde mandag udspillet "Fleksible universitetsuddannelser til fremtiden".