Spring menu over

Imran Rashid: For at vi kan lykkes mellem 8 og 16, skal vi ikke fejle mellem 16 og 8

Del artikel:

Det digitale samfund giver nye udfordringer til ledere, hvis de vil sikre sunde og dygtige medarbejdere. Vi bad Imran Rashid om at give os en forsmag på, hvad han vil fortælle om, når han besøger DM til lederdagen 4. maj.

Hvordan ville din arbejdsdag se ud, hvis der ikke fandtes e-mails, iPhones og sociale medier?

Ifølge Imran Rashid, speciallæge i almen medicin og forfatter bag bogen SLUK – kunsten at overleve i en digital verden, har den digitale revolution ændret vores arbejdsliv dramatisk i det seneste år. 

Det stiller helt nye krav til ledere, hvis de ønsker sunde medarbejdere, der samtidig kan præstere optimalt.

”Vi befinder os i det grænseløse arbejdsliv. Vores arbejde ligger i vores hoveder, og kontoret har vi med os i lommen. Vi har altid adgang til at være et andet sted end der vi er fysisk,” siger Imran Rashid.

”I den her tid går over en million danskere rundt med forhøjet stressniveau, og det mener jeg er et resultat af den teknologiske samfundsændring, som vi ikke har lært at reagere hensigtsmæssigt på. Man taler om kunsten at koge en frø. Hvis du sætter en frø i kogende vand springer den med det samme op af vandet. Men hvis du koger den langsomt, vil frøen tilpasse sig temperaturen og ikke opdage, at den bliver kogt. Sådan har mennesker tilpasset sig teknologien.”

Det menneskelige lederskab
Ledere bliver nødt til at forholde sig til, om medarbejderne kan få deres arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. Det er afgørende for deres evne til performance og produktivitet. Det er det, som Imran Rashid kalder det menneskelige lederskab.

”Hele mennesker præsterer bedre. Ro på hjemmefronten giver bedre medarbejdere. Det gør dem mere fokuserede og mere civiliserede. Man har ansvar for at sende civiliserede mennesker ud af døren i stedet for at dræne dem for kræfter. De skal fungere hensigtsmæssigt – man kan ikke som leder sige, at det finder de selv ud af. Man er nødt til at skabe arbejdsgange, der gør at folk ikke knokler sig selv ihjel. Man kan sige, at for at vi skal kunne lykkes mellem 8-16, så skal vi ikke samtidig fejle mellem 16-8.”

Han mener sagtens, at det kan lade sig gøre at gå op i sine medarbejderes sundhed uden at man går på kompromis med deres privatliv. 

”I vores tid må vi erkende, at ledere har et udvidet ansvar. Der er en kobling mellem ledelse og sundhed, og det er man pinedød nødt til at fokusere på som leder. Hvis dårlig ledelse kan gøre folk syge med stress, så kan god ledelse også forebygge sygdomme og sikre sundhed.”

Når Imran Rashid holder foredrag om det menneskelige lederskab, er det vigtigste først og fremmest at gøre ledere bevidste om disse fænomener og opfordre dem til at ændre på den nuværende incitamentsstruktur. 

”Jeg prøver at skabe opmærksomhed om forhold som lederne ikke nødvendigvis selv tænker over. Den brændende platform er, at over en million danskere har forhøjet stressniveau. Vi er derfor nødt til at prøve at gøre noget andet, for det vi har gjort i de sidste mange år har tilsyneladende ikke virket efter hensigten.”

Hvis du vil vide mere om ledelse i en digital verden, kan du stadig nå at tilmelde dig årets lederdag i DM 4. maj. Du får en dag fyldt med faglig indsigt, inspiration, netværk og møder blandt andre: Søren Schultz Hansen, Imran Rashid samt Ejvind Jørgensen. 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje