Spring menu over

Gode takter og en kæmpe brøler i ny rapport om uddannelser

Del artikel:

Rapport fra Udvalget for bedre Universitetsuddannelser understreger, at uddannelse betaler sig den enkelte og for vores samfund.

Vi er lettede. Ikke på den der ”puha, de så ikke hullerne i osten-måde”, men på den der ”we told you so-måde”. Rapporten fra Udvalget for bedre Universitetsuddannelser (UUU) understreger nemlig, at uddannelse betaler sig den enkelte og for vores samfund.

Nogle gange kan man forundres over, hvor lettet man bliver ved at blive bekræftet i det oplagte. Men myten om overuddannelse har eksisteret alt for længe. Med UUUs rapport bliver myten om overuddannelse sparket til hjørne, for det er på høje tid at universitetsuddannelserne anerkendes for den gode samfundsøkonomiske forretning, de også er.

Når det så er sagt - altså det vi godt vidste - så er vi også begejstrede over, at udvalget anbefaler, at retskravet forlænges til 2-3 år. Det skal være muligt at teste den gode idé som iværksætter, at acceptere det spændende og lærerige jobtilbud eller blot tage sig en tænkepause midt i en meget presset studietid, uden at man så også mister muligheden for senere at afslutte sin uddannelse med en kandidatgrad. 

Det giver derfor rigtig god mening, at man bakker op om, at erfaringer og eftertænksomhed også skaber kvalitet og ikke straffer det med et snævert retskrav, som presser studerende frem som pølser på et samlebånd.

Studenterdemokratiet sættes uden for døren
Midt i nogle gode budskaber fra UUU gemmer der sig dog også et angreb på studenterdemokratiet! Forslaget om at reducere studienævnene til et rådgivende organ, som ledelsen kan vælge at frekventere og lytte til, udhuler den sidste rest af formel medinddragelse og medindflydelse, som undervisere og studerende har i dag.

Uden viden og indsigt fra os, der undervises og dem, der underviser, risikerer opgaven om at udvikle uddannelsernes form og indhold, at løsrive sig fra den virkelighed, den omhandler. Devaluering af studienævnene kommer ikke til at ske uden kamp!

Kvalitet koster penge
Det er efterhånden slået fast flere gange, at uddannelse betaler sig. Det er derfor ikke nok at fastlægge uddannelsernes rammer. Hvis man ikke samtidig sikrer en solid uddannelseskvalitet med forskningsbaseret undervisning, vejledning og feedback, er det skønne spildte kræfter. 

Dette bliver desværre hårdt ramt af de årlige 2-procentsnedskæringer på uddannelsesområdet, og det er indlysende at enhver politiker med ambitioner om højere kvalitet skal vise vilje til at annullere de årlige besparelser.

Det er heldigvis også gået op for udvalget, at den teknologiske udvikling buldrer frem – det skal den også på uddannelserne. Men fag er forskellige og studerende er forskellige. Derfor er det vigtigt at holde fast i, at one size doesn’t fit all. 

Fælles for os alle er dog, at kvalitet koster penge. Hvis mulighederne i de nye teknologier bruges som en spareøvelse vil det netop være kvaliteten, som bliver ramt.

Mange virkelig gode takter - men også en kæmpe brøler - fra UUU. Så med rapporten er der skabt et nyt afsæt for bedre universitetsuddannelser – vi glæder os til arbejdet!

Blogindlæg af Lea Friedberg, forkvinde DM Studerende, Harald Gade Andersen, studietalsmand, IDA, og Christian Nør Larsen, formand Djøf Studerende.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje