DM vinder sag om rådighedstillæg: Medlem får 160.000 kr.

Del artikel:

TR og DM gik sammen om at sikre et medlem honorering for rådighedstillæg igennem 5 år. Medlem får exceptionelt stort vederlag og tillæg fremover.

Får du det, du skal have i lønningsposen, når du står til rådighed for arbejdet? 

I en kommune var der en vaks tillidsrepræsentant, som bragte en sag om rådighedstillæg til os og vi fik forhandlet hele 160.000 kroner i engangsvederlag til medlemmet, som i årevis ikke havde fået betaling for at stå til rådighed for arbejdsgiver.

”Det er ret exceptionelt. Det et kæmpestort beløb, og det er kun blevet til virkelighed fordi: TR var opmærksom, DM gik ind i det og fordi medlemmet havde dokumentation,” siger Teit Bang Heerup, som vandt sagen for DM. 

3 ting du skal gøre, hvis du står til rådighed uden at blive honoreret for det
• Tal med din TR. Han eller hun kan hjælpe dig med at vurdere, om du er berettiget til at få et rådighedstillæg og tage sagen op med din arbejdsgiver. Hvis du ikke har en TR, kan du i stedet ringe til DM, så hjælper vi dig. 
• Bed din TR om at kontakte DM, hvis din og TRs forhandling med arbejdsgiver om et nyt tillæg går i hårdknude. 
• Hav dokumentationen parat. Find mails og sms’er frem, som kan dokumentere, at du har stået til rådighed for din arbejdsgiver, når han fx har skrevet om opgaver uden for arbejdstiden. 

Er du rigtig generalist? 
TR havde først forsøgt at løse sagen med arbejdsgiver, men fordi kontoret hovedsageligt bestod af specialister, mente arbejdsgiver, at medlemmet også var specialist og derfor ikke kunne få rådighedstillæg. 

Da DM starter forhandlingerne med arbejdsgiver, er det dog tydeligt, at medlemmet er generalist, bl.a. fordi vedkommende har en uddannelsesmæssig baggrund, som hverken matcher det arbejde eller den baggrund de andre specialister i afdelingen har. 

”Medlemmet havde også dokumentationen i orden. Gamle mails viste nemlig, at medlemmet havde udført generalistopgaver for en tidligere chef,” siger Teit Bang Heerup. 

Og dokumentationen gjorde en stor forskel. Arbejdsgiver kunne ikke længere argumentere for, at medlemmet var specialist, når vedkommende tidligere havde løst generalistopgaver, forklarer Teit Bang Heerup.

Efter gode forhandlinger med arbejdsgiver endte de med at anerkende DMs pointer og betalte medlemmet 160.000 kr. inklusiv pension som engangsvederlag, og medlemmet fik også tillægget fremadrettet, så længe vedkommende fortsat varetager en generalist-stilling.

Et rådighedstillæg er anciennitetsbestemt og må ikke tage form af systematiseret, fast overarbejde.

Kontakt DM 
Tag fat i din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl, om du skal have rådighedstillæg. Du kan også kontakte os på 38 15 66 00 eller på mail. dm@dm.dk. 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}