Spring menu over

Det skal du tænke over, inden du går på nedsat tid

Del artikel:
Af Emma Skjold Lindegaard

Synes du, at det altid er lige præcis dine børn, der bliver hentet som de sidste i institutionen? Det kan være, men der er flere ting, du skal tænke over, inden du spørger din chef, om du kan blive sat ned i tid, siger konsulent i DM, Trine Lund Niegel.

For dig lyder tanken om at gå en eller to timer tidligere hver dag måske tillokkende. Det kan være, at du så kan se dit snit til at hente ungerne tidligt, kaste dig ud på golfbanen eller genoptage din keramikhobby. 

Men du skal være opmærksom på en række forhold, inden du spørger din chef om muligheden for at arbejde færre end 37 timer, understreger konsulent i DM, Trine Lund Niegel, der vejleder medlemmer, som ringer ind for at høre om fordele og ulemper, når det kommer til at benytte sig af fleksibel arbejdstid.

I dag har alle mulighed for at indgå en individuel aftale om nedsat tid, men det er ikke en ret. 

Hvis din arbejdsplads arbejder efter princippet om øget fleksibel arbejdstid, så er det et signal til dig om, at du kan spørge din nærmeste leder om muligheden for at blive sat ned i tid. 

Hvad skal du overveje, inden du beslutter dig

Løn og pension

Når du går ned i tid, så følger lønnen med ned. Regnestykket om den månedlige lønudbetaling er for det meste nemt at overskue, men det er konsekvenserne for pensionsopsparingen ikke. 

Overvej din økonomi grundigt inden du gå ned i tid og bed også dit pensionsselskab om en vurdering af, hvordan det påvirker din pension på sigt. 

Det er vigtigt at du træffer et fuldt informeret valg. Måske det bedre kan betale sig, at du benytter dig af rengøringshjælp, levering af dagligvarer eller andet, der skaber mere tid i hverdagen, siger Trine Lund Niegel. 

Karriere 

På den korte bane kan det, at du går ned i tid, have nogle konsekvenser for karrieren. 

Det kan måske virke som en diffus overvejelse, men helt konkret kan det, at du ikke længere er til stede på arbejdspladsen i 37 timer eksempelvis betyde, at chefen ser til anden side, når det kommer til nye opgaver, projekter eller efteruddannelse, som du måske ellers gerne ville have kastet dig over. 

Og det kan igen betyde noget for muligheden for at forhandle løn, forklarer Trine Lund Niegel.

Regnskabet kan skride

Det kan være svært at opgøre typisk akademisk arbejde i faste timer. Derfor skal du have en realistisk snak med din chef, om det er muligt at skrue på arbejdsmængden, så den kommer til at passe med de aftalte timer. 

Ellers risikerer du at blive fanget i fælden, hvor nok går tidligere, men så arbejder efter børnene er lagt i seng, og derfor de facto arbejder 37 timer om ugen, men nu til en lavere løn og pension, understreger Trine Lund Niegel. 

"Ønsker du stadig at gå ned i tid, så vil jeg anbefale dig at få lavet en tidsbegrænset aftale på et år. I aftalen bør du få indskrevet, at det hele tiden er en mulighed at vende tilbage til de 37 timer. Aftalen kan du så genforhandle igen om et år, hvor du igen kan tage antallet af timer op til overvejelse", siger Trine Lund Niegel. 

LÆS MERE OM REGLER OG ANBEFALINGER TIL ARBEJDSTID

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje