Du har planlagt sommerferien og lagt hvidvinen på køl. Men så siger chefen, at hun desværre er nødt til at flytte din allerede aftalte ferie. Må hun det, og må hun kontakte dig i din ferie?
I har for længst aftalt og fordelt ferien i din afdeling. Men pludselig hiver chefen dig til side og siger, at hun desværre er nødt til at rykke din ferie.
Men må chefen egentlig det?
Det korte og mest hyppige svar er nej, lyder det fra Mette Askov, der dagligt rådgiver vores medlemmer om deres ansættelsesforhold.
Hvornår må chefen flytte ferien?
Ved helt ekstraordinære omstændigheder har din chef dog alligevel mulighed for at flytte en allerede aftalt ferie.
Dette kan kun ske, hvis:
• Der er tale om væsentlige driftsmæssige hensyn
• Den opståede situation har været uforudsigelig
• Det er nødvendigt, at ferien ændres netop for dig.
Derfor er det også meget sjældent, vi oplever, at arbejdsgiver har held med at flytte en medarbejders ferie.
”Der skal være tale om en situation af force majeure-lignende karakter. Derfor vil fx sygdom blandt den øvrige medarbejderstab langt fra være et tilstrækkelig grund”, lyder vurderingen fra konsulent i DM, Mette Askov.
Bliver du kaldt på arbejde i din ferie, afhænger reglerne af dit ansættelsessted.
Skulle det ske, at din chef flytter ferien, skal arbejdsgiver derudover erstatte et eventuelt dokumenteret økonomisk tab.
Kontaktet af arbejdspladsen under ferien
Når man så er på ferie, bliver vi ofte spurgt, om arbejdspladsen gerne må kontakte medarbejdere under ferien.
Konsulent i DM, Marcel Worm-Marquardtsen, har svaret:
”En simpel opringning fra arbejdspladsen, der har spørgsmål af opklarende karakter, kan nok ikke siges at være en overtrædelse af ferieloven. Men systematiske henvendelser eller en opfordring til at bidrage med en egentlig arbejdsindsats vil være i strid med loven”, siger han.
Kontakt os
Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere reglerne, så tag fat i din tillidsrepræsentant, eller kontakt os på 3815 6600 / dm@dm.dk